Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου: Αποχώρηση ΔΝΤ και "κόκκινες" γραμμές

Το σχέδιο για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα θα συζητήσουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διπλή συνάντηση που είχε με τους Γκίκα Χαρδούβελη και Χρ. Σταϊκούρα τους ζήτησε να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν όσον αφορά το πρώτο σκέλος της αξιολόγησης και συγκεκριμένα την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να επέλθει συμφωνία για τις φοροελαφρύνσεις και το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Ωστόσο το θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς η χώρα να πάρει την τελευταία δόση και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την οικονομία μετά από μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με την Α. Μέρκελ.

Στην κυβέρνηση και για πολιτικούς λόγους εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα καθώς εκτιμούν πως για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και το οποίο αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να γίνουν ριζικές κινήσεις οι οποίες όμως εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι αγορές στην περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει «διαζύγιο» με το ΔΝΤ τότε η κυβέρνηση θα μπει στις συζητήσεις με την τρόικα – στα τέλη Οκτωβρίου – για το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει τα δύο επόμενα χρόνια αλλά και τα νέα μέτρα που θα κληθεί να πάρει. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν απίθανο οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν νέα μέτρα, καθώς με οριακές ψηφοφορίες πέρασαν τα τελευταία από τα θερινά τμήματα της βουλής.

Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συμφωνούν και το έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Η εικόνα της κυβέρνησης παρουσιάζει σημαντικές επικοινωνιακές δυσλειτουργίες, μόλις τέσσερις μήνες μετά τον ανασχηματισμό.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε νευρική κρίση, κυβερνητικά στελέχη αλληλοκατηγορούνται δημοσίως και ο πρωθυπουργός μιλάει σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ και του ασκεί κριτική η Χ. Τρικούπη. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή.

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και άλλες αντιδράσεις κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τις διαρροές που θα υπάρξουν και για αυτό τον λόγο Σαμαράς και Βενιζέλος αναζητούν δραστικές λύσεις για την αντιστροφή του κλίματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα