Σήμερα στο Βατικανό η συνάντηση του Τσίπρα με τον Πάπα

Συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, θα έχει σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Κόντρα σε όσους την συνδέουν πάντως με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, υπονοώντας αιφνίδια στροφή και τελικά «εναγκαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μιλούν για μία επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς.

Θυμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Έλληνα πολιτικό και μιλούν για μία «ιστορική συνάντηση» που αναδεικνύει ότι η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη με την «τρομολαγνεία» που επιχειρούν να της προσδώσουν οι «εγχώριοι μνημονιακοί εκπρόσωποι», αλλά με ουσιαστικό ενδιαφέρον και διάθεση για ανταλλαγή απόψεων και εύρεση κοινών βηματισμών όπου αυτό είναι εφικτό.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, αναδεικνύουν το διαφορετικό μήνυμα που εκπέμπει ο Πάπας Φραγκίσκος σε σχέση με προκατόχους του στον Παπικό θρόνο, θυμίζοντας τις απόψεις του υπέρ της υπεράσπισης των φτωχών, αλλά και αυτές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και το περιβάλλον ή το μεταναστευτικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα είχε πει για την κατάσταση στο Ιράκ, παρατηρώντας ότι χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονταν από τα σπίτια τους, παιδιά πέθαιναν από πείνα και δίψα, γυναίκες έπεφταν θύματα απαγωγής και άνδρες σφαγιάζονταν.

«Όλα αυτά προσβάλλουν βαθιά τον Θεό και προσβάλλουν βαθιά την ανθρωπότητα», είχε πει τότε ο Αργεντίνος Πάπας. Αντιστοίχως, «παρακαλώ σταματήστε, σας το ζητώ από την καρδιά μου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε», ήταν η δραματική έκκλησή του με αφορμή τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η καρδιά μας ματώνει για τον θάνατο των αδελφών μας που αντιμετωπίζουν εξαντλητικές διαδρομές για να ξεφύγουν από τις τραγωδίες, τη φτώχεια, τους πολέμους, τις συγκρούσεις, που συχνά συνδέονται με τις διεθνείς πολιτικές», είπε μιλώντας για τους παράνομους μετανάστες στη Λαπεντούζα, ζητώντας τότε το πρόβλημα της μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί όχι με τη λογική της αδιαφορίας, αλλά «με τη λογική της φιλοξενίας και της ανταλλαγής για την προστασία και την προώθηση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου».

Στην Κουμουνδούρου, θυμίζουν ακόμα την έκκλησή του για «μία αξιοπρεπή δουλειά» για όλους, όταν σχολίαζε την υψηλή ανεργία, αλλά και την συνάντησή του με δεκάδες αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων στην Ιταλία, εκφράζοντάς τους την αλληλεγγύη του.

Ο νυν Ποντίφικας δεν έχει χαρακτηριστεί όμως τυχαία και ως «Πάπας των Φτωχών». «Οι φτωχοί αποτελούν το κεντρικό σημείο του λόγου που κηρύττει ο Χριστός, φτάνει να το διαβάσουμε», έχει δηλώσει ο Φραγκίσκος, σημειώνοντας πως πρόκειται για την σημαία του Ευαγγελίου, χωρίς κανενός είδους ιδεολογία. Όσο για τις αγορές, το μήνυμά του ήταν ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε ακόμη για πολύ καιρό οι χρηματαγορές να καθορίζουν την τύχη των λαών, αντί να υπηρετούν τις ανάγκες τους (...) Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ευημερούν μόνο λιγοστοί άνθρωποι, χάρη στην χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, ενώ οι περισσότεροι υποφέρουν από τις αρνητικές της συνέπειες»...

Πρόκειται για λίγες μόνο από τις δηλώσεις του Ποντίφικα, που ξεχωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν θέματα παγκόσμιας ειρήνης και ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποτροπή των πολέμων, αλλά και το μεταναστευτικό και οι αναγκαίες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την συνάντηση έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μήνυμά του στα social media. «Συνάντηση αύριο με τον "Πάπα των Φτωχών". Συζητάμε για ανεργία, ειρήνη, μετανάστευση», έγραψε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα