Συνεχίζεται η κόντρα Χρυσοχοΐδη - Βενιζέλου

Προσκλητήριο με τρεις αποδέκτες, τις κινήσεις και κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, τους ενεργούς πολίτες, καθώς επίσης και τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και των προσυνεδριακών διαδικασιών, μιλώντας σε πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνουν την προσπάθεια οργάνωσης του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και θα μετέχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το συνέδριο αφορά στο μέλλον της παράταξης αλλά και του τόπου και σημείωσε ότι είναι πολιτικό προγραμματικό συνέδριο που διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της παράταξης, συνέδριο με πλήρη συμμετοχή της βάσης, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς οργανωτικές ευτέλειες και αταβισμούς. Σημείωσε ότι στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και στη Γραμματεία της ΕΟΕ θα μετέχουν ισότιμα όλοι και πως η Επιτροπή είναι εκείνη που θα απευθύνει την πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η δική μας στρατηγική είναι η μόνη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική» και πως «τώρα έχουμε την υποχρέωση να εφαρμόσουμε την απόφαση της ΚΠΕ».

«Η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα είναι δέσμια οποιουδήποτε παραγοντισμού, είναι υπόθεση της βάσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε τρεις παράλληλες προσκλήσεις. Πρώτον, στα κόμματα και τις κινήσεις που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, με όλες τις εγγυήσεις συλλογικότητας και ισοτιμίας.

Ευχαρίστησε τους εταίρους της Ελιάς «που σηκώσαμε το μεγάλο βάρος των ευρωεκλογών», για να τονίσει ότι η Ελιά είναι κεκτημένο της παράταξης και πως αυτό που γίνεται τώρα είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον». Η δεύτερη πρόσκληση είναι προς τους ενεργούς πολίτες, είναι πρόσκληση αυτοοργάνωσης και ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών σε περιφερειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και διαδικτυακό επίπεδο. Την τρίτη πρόσκληση απηύθυνε σε όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ «να αγκαλιάσουν την προσπάθεια». Το ΠΑΣΟΚ, είπε, ήταν και είναι κόμμα-παράταξη, το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται ούτε υποστέλλει τα εμβλήματά του, προωθεί όμως την ανανέωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών, κάλεσε τα στελέχη να συμμετάσχουν σε 3 κύκλους: Ο ένας θα έχει ως αποστολή την αυτοοργάνωση της παράταξης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα θίγεται οργανωτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος κύκλος αφορά στην προγραμματική επεξεργασία του σχεδίου ανασυγκρότησης και ο τρίτος κύκλος αφορά στον διάλογο με τα κοινωνικά κινήματα, το διαδίκτυο.

Ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του στο Ζάππειο για το πώς, ποιον λόγο και τι υπηρετεί η «αναγκαστική για εθνικούς λόγους συνεργασία με τη ΝΔ», ανέφερε ότι εκεί ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης, για να σημειώσει ότι ισχύουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ των εκλογών του Μαΐου και Ιουνίου 2012 για σύμπραξη των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Θέλουμε προοδευτικό πρόσημο στις λύσεις, αλλά αν αυτό δεν αρκεί ή δεν προκύπτει, πρέπει αν υπάρχει ένα πρόσημο εθνικής σοβαρότητας και συναίνεσης ώστε με όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να περάσουμε με ασφάλεια στην εποχή της ουσιαστικής αυτοδυναμίας στην Ευρώπη και τον κόσμο». Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, συμφωνώντας όπως είπε σε αυτό με σχετική αναφορά του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, ότι δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα για επιμέρους θέματα.

Μετά την εισηγητική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών αναφορικά με το μέλλον της παράταξης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, παρέπεμψε σε αναφορά του κ. Βενιζέλου περί «ανοησιών» που ακούγονται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να υποστηρίξει ότι «οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν 180» και ότι «κάποιος από τον δικό μας χώρο δήλωσε ότι έχει 190 βουλευτές».

Διερωτήθηκε δε ποιος ανοίγει αυτά τα θέματα και πρόσθεσε ότι από τότε που έγινε ανασχηματισμός δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και πώς θα φανεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. «Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει. Όμως ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ μέσα δεν πιάνει τόπο, αν δεν λύσουμε το θέμα της δίκαιης φορολογίας, του δίκαιου κράτους», υποστήριξε. Επιπλέον, αναφερόμενος στον «νέο κατήφορο» που είπε ότι παρατηρεί στα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ «που μας εμφανίζουν σαν Ελιά», διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;». «'Ακουσα έναν σύντροφο να λέει ότι ‘υπάρχουν πολλές ηγετικές υποψηφιότητες', αυτά είναι ανοησίες πολιτική κάνουμε», είπε, αναφερόμενος, όπως θα φαινόταν αργότερα, στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος και του απάντησε.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «πού είναι η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» για να προσθέσει ότι είναι η πρώτη φορά που δεν συγκαλούνται όργανα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι συμφωνεί με τη Δημοκρατική Παράταξη όπως αυτή επιχειρείται σήμερα να διαμορφωθεί, ωστόσο τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή ενός έκτακτου ανοικτού αναγεννητικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος και με μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα μεγάλα θέματα της χώρας. «Δεν είμαστε ουρά κανενός, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημα», τόνισε.

Για απαντήσεις περί της λειτουργίας του κόμματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι θα πρέπει όποιος θέλει να ρωτήσει τον Γραμματέα της ΚΠΕ, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η Προοδευτική Παράταξη με νέες νοοτροπίες και εξήρε την προσπάθεια της Ελιάς στις Ευρωεκλογές και όσων συμμετείχαν σε αυτή. Όσοι δεν εμφανίστηκαν τότε δημόσια να στηρίξουν, πρέπει να σιωπήσουν, είπε. Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα, μίλησε για λογική «Χάρι Πότερ».

Έντονη κριτική στον κ. Τσίπρα άσκησε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας λέγοντας ότι δεν άκουσε καμία αναφορά ως προς το ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα έχει η χώρα, την προσέλκυση επενδύσεων, τις απαιτούμενες αλλαγές, «μόνο τάξε, τάξε, τάξε». «Δεν έχει όραμα, στρατηγική, πρόθεση και θέληση να αλλάξει τα πράγματα και να τα πάει μπροστά», πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι καθήκον όλων πρέπει να είναι «να σπρώχνουμε μπροστά την παράταξη όλοι μαζί» και όχι «να αμφισβητούμε και να δηλητηριάζουμε το κλίμα».

Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι η φράση του που επικαλέστηκε ο υπουργός ήταν ότι παράγονται περισσότεροι ηγέτες από ό,τι υπάρχει δυνατότητα να καταναλωθούν. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ο τελευταίος που πιστεύει ότι η ανανέωση είναι ηλικιακό ζήτημα. Συνέδριο ΠΑΣΟΚ που θα προτείνει εν συνεχεία τη Δημοκρατική Παράταξη, πρότεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης. «Πάμε όλοι μαζί», τόνισε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος άφησε αιχμές προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, καταλογίζοντας του ότι αφενός είχε πει ότι δεν διάβασε το μνημόνιο και, αφετέρου ότι είχε πει πως ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε. «Όλοι έχουμε κάνει λάθη», συνέχισε, για να προσθέσει ότι όμως τώρα όλοι είμαστε απαραίτητοι και αναγκαίοι.

Από τη θέση του στην αίθουσα, μετά την τοποθέτηση του κ. Γρηγοράκου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να παρέμβει γιατί, όπως ανέφερε, βλέπει «δικηγόρους του προέδρου». Ορισμένοι συμμετέχοντες, δυσαρεστημένοι με αυτόν τον χαρακτηρισμό, του απαντούσαν ότι «δεν είμαστε δικηγόροι», μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος του απευθύνθηκε ρωτώντας τον ποιος του δίνει το δικαίωμα να υποτιμά τον κόσμο που ήρθε και από μακριά, όπως ο ίδιος, για τη σημερινή συνάντηση. «Ο φίλος μου ο Λεωνίδας μου έκανε προσωπική αναφορά», συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι δεν έθιξε κανέναν προσωπικά, για να αναφέρει ότι εκείνος δεν ανήκει στο κόμμα κανενός προέδρου, αλλά ότι είναι και θα παραμείνει ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια «αντιδημοκρατική» παράταξη.

Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι εγκλωβισμένο σε μια παρελθοντολογία, συζητώντας για αυτά που είχαμε να χωρίσουμε και ελάχιστα για αυτά που αφορούν την κοινωνία και τη νέα γενιά. «Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση το πρώτο που πρέπει να βάλουμε μπροστά ως σκέψη είναι ότι από το συνέδριο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα σέβεται πρώτα απ όλα τον εαυτό του», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα