Ρίχνει τους τόνους ο Χαρδούβελης

Ρεαλιστικούς στόχους θέτει η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής έναρξης του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών σε σχέση με τις επικείμενες συζητήσεις τονίζοντας ότι με τα στελέχη της τρόικας στη γαλλική πρωτεύουσα θα συζητήσουν τεχνικά ζητήματα.

Ωστόσο, το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν πηγαίνει με «άδεια φαρέτρα» ευελπιστώντας ότι οι δηλώσεις της Κομισιόν για τα σημαντικά βήματα της χώρας μας στο δημοσιονομικό τομέα θα αποτελέσουν το καλύτερο εφαλτήριο για να πάρει η Ελλάδα αυτό που προσδοκεί. Δηλαδή να ανακοπούν οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας στην κατεύθυνση της διατήρησης των επώδυνων οικονομικών μέτρων.

Στο πλαίσιο των κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι οποίες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν δεν θα ξεκινήσουν στο Παρίσι αλλά επί ελληνικού εδάφους, στρατηγικός στόχος της Αθήνας παραμένει ο εξορθολογισμός των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή να χαμηλώσει ο πήχυς ειδικά για την επόμενη διετία, προκειμένου να μην ανακοπεί η δυναμική της ανάκαμψης.

Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στον προβληματισμό που έχουν ήδη αναπτύξει το Παρίσι και η Ρώμη, αναδεικνύοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει «κολλήσει» λόγω της συνταγής λιτότητας.

Ρίχνει τους τόνους ο Χαρδούβελης

Ενδεικτικά της γραμμής των χαμηλών τόνων που τηρεί η ελληνική πλευρά είναι τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκέκας Χαρδούβελης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεσημέρι υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν πηγαίνει στις συζητήσεις με την τρόικα έχοντας προκαθορίσει τις «κόκκινες γραμμές», ενώ μετά και την απογευματινή τελευταία σύσκεψη ανέφερε ότι οι επαφές που θα υπάρξουν θα αποτελέσουν πρόδρομο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και επεσήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η αξιοπιστία της χώρας γιατί αν αυξήσουμε την αξιοπιστία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η συζήτηση στο Παρίσι θα είναι τεχνική με την τρόικα, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει συζήτηση για τη μείωση φόρων είπε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει αυτό το θέμα στη συνάντηση, αν όμως τεθεί το θέμα από την τρόικα θα το συζητήσουμε.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε το μήνυμα προς την τρόικα ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλόμενοι. Είναι στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτοί μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο. Πρέπει να καταλάβετε τις δυνατότητές τους. Δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά».

Οι φοροελαφρύνσεις που στοχεύει η Αθήνα

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Παρίσι ολοκληρώθηκε η κοστολόγηση του πακέτου των φοροελαφρύνσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης μετά και τη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως εάν τεθούν θέματα όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο από την τρόικα τότε η ελληνική πλευρά θα έχει τις ανάλογες απαντήσεις και πρόσθεσε:

«Οι δικές μας προτεραιότητες είναι να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας. Με αυξημένη αξιοπιστία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στη συνέχεια».

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου συμπεριλαμβάνει την κατάργηση ή μείωση της έκτακτης εισφοράς, την άμεση μείωση (20- 30%) του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ (ξενοίκιαστα ακίνητα), τη μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, τη βελτίωση των ρυθμίσεων οφειλών, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων όπως και του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων, την κατάργηση του φόρου Πολυτελείας στην αγορά ΙΧ.


Real.gr Χαρδούβελης Μαξίμου από realmedialive

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα