Λευκό μητρώο για συνεπείς επιχειρήσεις και ρήτρα απασχόλησης

Στη δημιουργία ενός «Λευκού Μητρώου», στο οποίο θα εντάσσονται οι συνεπείς επιχειρήσεις συμφώνησαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του πρώτου κυβερνητικού συμβουλίου απασχόλησης υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου

Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο Μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

"Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας" τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε σαφές πως (σσ. η ανεργία) δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, δηλώνοντας αποφασισμένος να αναλάβει η κυβέρνηση δράση, καθώς η χώρα μπαίνει σε διαδικασία ανάκαμψης.

"Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020" τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως "στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρέπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό".

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Απασχόλησης να συγκεράσουν τις προτάσεις τους και στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, να προσέλθουν με μια ενιαία πρόταση.

Ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα «πριμοδοτούνται» οι συνεπείς επιχειρήσεις με μειωμένους ελέγχους, και σε δεύτερη φάση με πιθανή μείωση εισφορών. Ο υφυπουργός, Β. Κεγκέρογλου, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη ρήτρα απασχόλησης με αντίστοιχα κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Αναλυτικά, στην εισήγησή του ο υπουργός ανέφερε ότι η δημιουργία του "Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων" στοχεύει καταρχήν στον οργανωτικό εξορθολογισμό και την ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

"Συγκεκριμένα, καθώς το «Λευκό Μητρώο» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και, συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.

Για την κατάταξη των επιχειρήσεων σε αυτό το Μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια, όπως ενδεικτικά η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

Κατ' αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το "νεκρό βάρος" (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η "προστιθέμενη αξία" τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών "Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης".

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν να αποφεύγουν πολλούς ελέγχους ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για μια μείωση εισφορών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα