Βερολίνο: Να λυθεί άμεσα η διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Την ανάγκη «να λυθεί επειγόντως» η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, «με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

«Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή... Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές».

Αυτά αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης από την Καγκελαρία.

Κατά την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Οικονομίας από την Γερμανία, την Αυστρία, την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Σλοβενία, αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφώνησαν να εντείνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις προσπάθειές τους για την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακοίνωσαν δε ότι το 2015 η Διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και το 2016 στην Γαλλία.

«Θέλουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι υποψήφιοι προς ένταξη έχουν σημειώσει πρόοδο. Θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να ακούσουμε από τους εκπροσώπους των χωρών των Βαλκανίων ποιες είναι οι προσδοκίες τους».

Αυτό δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπαρόζο και τον Πρωθυπουργό της -προεδρεύουσας στην Διαδικασία Συνεργασίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη- Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία η Ευρώπη να δει την Αλβανία και τις άλλες χώρες της περιοχής ως εταίρους και συμμάχους.

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την στήριξή της στην προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ΕΕ εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη. Η Γερμανία έχει συναίσθηση της ευθύνης της για το ειρηνικό, σταθερό και δημοκρατικό μέλλον της περιοχής που θα βασίζεται στο Κράτος Δικαίου και θα συνεχίσει να στηρίζει την περιοχή στον δρόμο προς αυτό το μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα