Χρέος και νέο πρόγραμμα στο τραπέζι των Σόιμπλε - Δένδια

Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα συζητηθεί από το φθινόπωρο, αλλά και το ενδεχόμενο, που το Βερολίνο απεύχεται αλλά δεν αποκλείει, δηλαδή να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο τέθηκαν, επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ώρα όμως που ο Β.Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον Ν.Δένδια εξέφραζε την ευχή να μην χρειαστεί η χώρα μας και νέο πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Μινχάου σε σχόλιο του στο Spiegel-online ασκούσε δριμεία κριτική στην πολιτική της Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «ψευδαισθήσεις» και «οφθαλμαπάτες» τις αντιλήψεις της καγκελαρίου για την ευρωπαϊκή κρίση.

Λακωνικοί για τρίτο πρόγραμμα

Η γερμανική πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα να εφαρμοστεί κατά γράμμα, προκειμένου -μετά τον Σεπτέμβριο και τον έλεγχο της τρόικας- να συζητηθεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους.

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκαν λακωνικοί σε ό,τι αφορά και το ενδεχόμενο ενός τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι «το φθινόπωρο όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία της Τρόικας θα εξετάσουμε το μέλλον του Ελληνικού χρέους και θα δούμε αν η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε δεν πιέζει για τρίτο πρόγραμμα και το Βερολίνο θα χαρεί αν η Ελλάδα δεν χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα, σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο χρειαστεί, εμείς θα βοηθήσουμε».

Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας

Ο Νίκος Δένδιας προσήλθε στο Βερολίνο υπογραμμίζοντας στις συνομιλίες του με τον Β.Σόιμπλε την ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πολίτες προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία και τα φορολογικά μέτρα να αντικατασταθούν από αναπτυξιακά.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν για την ενεργοποίηση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου στο οποίο η γερμανική πλευρά μέσω της KFV έχει συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο η Γερμανία να συνεισφέρει άλλα 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Η επιτυχία σας είναι και δική μας επιτυχία», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε στον Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης από τη δική του πλευρά έκανε λόγο για εξαιρετικά καλό κλίμα και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση βρέθηκαν επί τάπητος θέματος όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και τα αναπτυξιακά εργαλεία που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

«Τελικά η ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

Κριτική από το εσωτερικό για τη Μέρκελ


Την ώρα που ο Β.Σόιμπλε συναντούνταν με τον Ν.Δένδια το Spiegel εξαπέλυε δριμεία κριτική στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. «Ο πολυδιαφημισμένος πραγματισμός της Άγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται οφθαλμαπάτη», ανέφερε το γερμανικό περιοδικό, εξηγώντας ότι οι κινήσεις της καγκελαρίου στο πεδίο της διαχείρισης της «ευρωκρίσης» είναι συγκρίσιμες με τις προσπάθειες ενός ιδιοκτήτη κατοικίας να καταπολεμήσει την υγρασία στους τοίχους του σπιτιού του με ένα νέο βάψιμο.

«Ο ευρωχώρος είναι ασθενής. Δεν θα πρέπει πλέον να κάνουμε λόγο για κρίση. Η κρίση συνεπάγεται αλλαγή και η δική μας η ασθένεια είναι χρόνια» επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, επικαλούμενος τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα