Προβληματισμός στο Μαξίμου, διευρύνονται τα μέτωπα

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού – πιθανότατα σήμερα το πρωί – στο Μέγαρο Μαξίμου θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι αλλά και για τα όσα θα εξαγγείλλει από το βήμα της ΔΕΘ.

Πριν όμως από αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα θα πρέπει να επιλύσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως το αντιρατσιστικό, οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα αναδρομικά στους ενστόλους οι οποίοι έστειλαν εξώδικο στον Γκίκα Χαρδούβελη.

Αντιρατσιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες το «γαλάζιο» μέτωπο που ζητά να χαρακτηριστεί, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ως αδίκημα η γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Αρμενίων, διευρύνεται.

Ήδη 38 βουλευτές της ΝΔ έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει μια νέα κίνηση από «γαλάζιους» οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός εξέφρασαν την επιθυμία να προστεθούν και οι δικές τους υπογραφές.

Το αντιρατσιστικό αναμένεται να εισαχθεί στο Γ' θερινό τμήμα της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοτεχνική ρύθμιση καθώς ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε εκφραστεί θετικά προκειμένου να ενταχθεί και η γενοκτονία των Ποντίων στο αντιρατσιστικό.

Άλλωστε όπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι 38 βουλευτές της ΝΔ η Βουλή έχει αναγνωρίσει τις γενοκτονίες, έστω και καθυστερημένα το 1994.

Ωστόσο στο Μαξίμου αναμένουν και την επιστροφή του Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο θέμα καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει έντονα και υπήρξε μάλιστα και ενδοκυβερνητική κόντρα καθώς ο τότε γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος επέμενε να υπάρχουν στο αντιρατσιστικό και οι γενοκτονίες με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μπει στο «ψυγείο». Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση ήταν τρικομματική (μετείχε και η ΔΗΜΑΡ) και υπουργός δικαιοσύνης ήταν ο Α. Ρουπακιώτης.

ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες και να σταλούν τα εκκαθαριστικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει η νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή και στο οικονομικό επιτελείο κοιτάζουν ξεχωριστά την κάθε περίπτωση, καθώς αυτή τη φορά περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν.

Ήδη ο ΕΝΦΙΑ έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση κάτι που διαπίστωσαν όλοι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που επισκέφθηκαν τις περιφέρειές τους το καλοκαίρι, από τις έντονες αντιδράσεις και την οργή των πολιτών.

Όπως υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος θα υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και οι αναγκαίες βελτιώσεις για τον ΕΝΦΙΑ ούτως ώστε «να αποκατασταθεί η τάξη».

Παράλληλα, η Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να ανασταλεί η πρώτη δόση για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση διαθέτει αρκετό χρόνο προκειμένου να υπάρξει διόρθωση των όποιων λαθών υπήρξαν.

Ένστολοι


Λύση μέσα στο επόμενο 48ωρο θα πρέπει να βρεθεί και για τα αναδρομικά των ενστόλων καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εναρμονιστεί στην πράξη με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα στους ενστόλους.

Γι αυτό τον λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών έστειλε εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σύμφωνα με το οποίο του δίνει περιθώριο μέχρι την Πέμπτη να απαντήσει για το πότε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

Το εξώδικο προς τον υπουργό Οικονομικών είναι η πρώτη από μια σειρά νομικών ενεργειών που έχουν προγραμματίσει οι στρατιωτικοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα