Η λιτότητα έφαγε τα ξίφη. Τι απαντά ο Κικίλιας

Περίπου 500 αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, των ετών αποφοίτησης από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 2011, 2012 και 2013, δεν έχουν λάβει το ξίφος τους, ενώ σε λίγες ημέρες θα ορκιστούν ως υπαστυνόμοι Β' οι νέοι αξιωματικοί των σειρών της τάξης του έτους 2014, ήτοι περίπου 188 της ΣΑΕΑ και 112 του ΤΕΜΑ (Σχολή Μετεκπαίδευσης Επιμόρφωσης), συνολικά δηλαδή 300 νέοι υπαστυνόμοι Β', οι οποίοι -όπως ενημερώθηκαν- ούτε αυτοί θα λάβουν το προβλεπόμενο ξίφος, άρα θα υπάρχουν περίπου 800 αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, πανελλαδικά σε πολλές υπηρεσίες, άνευ ξίφους. Να σημειωθεί ότι ένα ξίφος με την εξάρτυσή του κοστίζει περίπου 570 ευρώ.

Οπως καταγγέλλει η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων, «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλαδή από το σύνολο των αξιωματικών δεν θα φέρει ξίφος, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο φρόνημα, στο ηθικό και στην ψυχολογία τους, ως αστυνομικών, σε σχέση βέβαια και με τις μεγάλες περικοπές στις αποδοχές, σε συνδυασμό και με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή της υπηρεσίας γενικά». «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα και δημιουργικά κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που μας παρέχεται» είναι η απάντηση που δίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην καταγγελία. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Βουλή μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως μία ακόμη παράμετρος της οικονομικής κρίσης.

Οπως απαντά ο κ. Κικίλιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατά το τρέχον έτος, από την αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την προμήθεια 300 ξιφών, η παράδοση των οποίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 4ου τριμήνου. Παράλληλα, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ολοκληρώθηκε για τον ίδιο σκοπό διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 296 ξιφών και υπογράφηκε σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, ενώ η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής ξιφών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό του υπουργείου μας αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στον βαθμό ασφαλώς και στην έκταση που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα και δημιουργικά κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που μας παρέχεται» αναφέρει επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα