Στα Παρίσια οι νέοι έλεγχοι της Τρόικας!

Στο Παρίσι πρόκειται να γίνει η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα γίνει ο επόμενος έλεγχος από τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, όπου θα μεταβούν ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Εργασίας Κ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας και Γ. Βρούτσης. Το κεντρικό θέμα συζητήσεις θα είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά αναθεώρηση της συμφωνίας για άλλες 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Έγινε δεκτό από τους πιστωτές το αίτημα του πρωθυπουργού να δοθεί τέλος στους ελέγχους της Τρόικας με τη μορφή που γίνονταν μέχρι τώρα, γιατί δεν είναι αποτελεσματικοί και δεν διευκολύνουν την παραγωγή έργου. Κατά τις ίδιες πηγές, αν χρειαστεί να έρθουν ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά η παρουσία τους εδώ θα κρατήσει μόνο λίγες μέρες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει στα πόδια της τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας την περίοδο πριν από την εκλογή νέου ΠτΔ που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προσπάθεια να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και σίγουρα πριν από τις 8 Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, το θέμα του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα εκτός απροόπτου στη Βουλή, και στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η υπερψήφισή του από το Β' Θερινό Τμήμα θεωρείται σχεδόν βέβαια, αφού η σύνθεσή του δεν προκαλεί καμία ανησυχία για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και αντάρτικα.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει αέρα κινήσεων στην κυβέρνηση, καθώς θα μπορεί να ασχοληθεί με την εφαρμογή της πολιτικής της σε άλλους κρίσιμους τομείς, απαλλαγμένη από το άγχος της δόσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εντός της εβδομάδας στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας τίθεται η βιομηχανική πολιτική, στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα