Τρόικα τέλος στην Αθήνα, συναντήσεις και αξιολόγηση στο Παρίσι

Τα σημάδια είχαν φανεί από νωρίς. Ο Πρωθυπουργός καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων επισκέψεων των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα δεν είχε κάνει ούτε μια συνάντηση μαζί τους.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούσε για την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα που δυσκόλευε την πολιτική, κοινωνική και επικοινωνιακή διαχείριση των «μετώπων» από την κυβέρνηση.

 

Και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζητούσε από τους εκπροσώπους των δανειστών να μην γίνει σίριαλ η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί έσπρωχναν όλα τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης για την επόμενη αξιολόγηση.

 

Κινούμενος σχεδόν με... μυστικότητα όπως το συνηθίζει, ο κ. Σαμαράς μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ κατάφερε να πάρει το «ναι» για κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί σε χώρες που βρίσκονται υπό το καθεστώς δημοσιονομικού προγράμματος: Να στείλει την τρόικα αλλά και τους υπουργούς του για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος - και συγκεκριμένα στο Παρίσι - προκειμένου να γίνει εκεί (3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου) ο επόμενος γύρος της αξιολόγησης του προγράμματος.

 

Με τη συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη, όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και του στενού του συνεργάτη Σταύρου Παπασταύρου για να κλείσει χωρίς «δραματικούς» τόνους η αξιολόγηση σε ένα πιο «ασφαλές» περιβάλλον με σχεδόν απολύτως ελεγχόμενη πληροφόρηση, χωρίς τις «βόλτες» των τροικανών στην Αθήνα και τα υπουργεία... συνοδεία των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και άλλων κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά βγαίνουν στο δρόμο κάθε Σεπτέμβριο ενόψει ΔΕΘ.

 

Το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το εάν κάποια από τα τεχνικά κλιμάκια των τροικανών επιστρέψουν στην Ελλάδα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό για «λίγες ημέρες» όπως τόνιζαν χθες το βράδυ από την κυβέρνηση.

 

Ο κ. Σαμαράς είναι προφανές ότι λίγο πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην τελική ευθεία προς την προεδρική εκλογή θέλει να μην έχει στα «πόδια» του τους εκπροσώπους των δανειστών επιλέγοντας να κάνει ο ίδιος την πολιτική διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο - όπως έχει πράξει μέχρι τώρα - και να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τα όσα συζητά με τους πραγματικούς προϊσταμένους των τροικανών.

 

Όπως αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο το φθινόπωρο θα είναι μια περίοδος που στον «αέρα» θα υπάρχει έντονα η αίσθηση των πρόωρων εκλογών και ο Πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση τελειώνει σταδιακά με την τρόικα και το μνημόνιο - όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του - αφαιρώντας έτσι ένα από τα ουσιαστικότερα πολιτικά επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα περί επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων και ακύρωση όλων σχεδόν των μνημονιακών νόμων.

 

Ανώτατες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν στο real.gr πως η πρόσφατη αξιολόγηση των τροικανών και ο τρόπος με τον οποίο περιορίστηκαν όλα σχεδόν τα θέματα που άνοιξαν ως «λάστιχο» οι εκπρόσωποι των δανειστών, ήταν το τελευταίο στάδιο πριν από την υλοποίηση της απόφασης του κ. Σαμαρά να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην Κριστίν Λαγκάρντ για το οποίο είχε ήδη συζητήσει εκτενώς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Οι ίδιες πηγές δεν αρνούνται ότι ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η συγκεκριμένη κίνηση ήταν και το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται εντός και εκτός βουλής κάθε φορά που οι τροικανοί πατάνε το πόδι τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Όσο για το Παρίσι; Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να ζητήσει οι συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες από τις οποίες προέρχεται το ένα κομμάτι της τρόικας ενώ για τη Φρανκφούρτη ούτε λόγος να γίνεται...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα