Γιακουμάτος: Πλαφόν στις μη ιδιωτικές πλαζ

Την ανάγκη διατίμησης στα προϊόντα που πωλούνται στις δημοτικές και κρατικές πλαζ (νερό, καφέ, τοστ, σάντουιτς) τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Γιακουμάτος παραδέχθηκε ότι το κόστος στις οργανωμένες πλαζ είναι απαγορευτικό για τις οικογένειες και πως πρέπει να προωθηθεί το μέτρο της διατίμησης -κάτι που μπορεί να επιβάλει το υπουργείο σε μη ιδιωτικές πλαζ.

«Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες. Την επόμενη εβδομάδα θα έχω την εισήγηση και τότε θα μπορώ να πάρω την πολιτική απόφαση»  τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια για ξαπλώστρα και ομπρέλα μπορεί να φθάσει περίπου στα 35 ευρώ.

Από 50 έως 60 ευρώ πρέπει να διαθέσει μια τετραμελής οικογένεια για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία μαζί με έναν καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ.

«Πάντως, υπάρχουν και οι μη οργανωμένες παραλίες που μπορεί να κάνει κάποιος το μπάνιο του» σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος, τονίζοντας πως στην Μύκονο το έχουν παραξηλώσει με τις τιμές.

«Το υπουργείο θα προφυλάξει τον Έλληνα στις πλαζ που ελέγχει, στις δημοτικές και τις κρατικές. Δεν μπορώ να βάλω διατίμηση στις ιδιωτικές, ελεύθερη αγορά έχουμε» πρόσθεσε.

«Αν μέχρι το Δεκέμβρη δεν καταφέρω να ρίξω τις τιμές, θα παραιτηθώ», τόνισε ο υφυπουργός υπενθυμίζοντας ότι  υπάρχει τετραψήφιος αριθμός στο υπουργείο και τόνισε ότι μόλις οι πολίτες προχωρήσουν σε καταγγελίες, αυτές καταγράφονται και ελέγχονται.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και να ψάχνουν. Σχολίασε ακόμη την τιμή στο ψωμί και το ζύγισμα που πρέπει να γίνεται. «Ανώτατη τιμή στο ψωμί», είπε «μέχρι 0,70 μετά από διαβούλευση με τους αρτοποιούς και έλεγχοι από 1η Αυγούστου». Ο κ. Γιακουμάτος διευκρίνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρεί το νόμο.

Μιλώντας για το γάλα, συμπλήρωσε «Εφαρμόσαμε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το γάλα αλλά η τιμή συνεχίζει να ανεβαίνει».

Τέλος, όπως γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα ροδάκινα, παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφικά ντοκουμέντα όσον αφορά τις τιμές .

Τι είναι διατίμηση;

O προκαθορισμός από το κράτος της (συνήθως ανώτερης) τιμής πώλησης προϊόντος πρώτης ανάγκης, με βάση προκαθορισμένα στοιχεία (π.χ. τιμή αγοράς, σημείο πώλησης κλπ).


Γιακουμάτος 1 από Enikos_gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα