Κυβέρνηση: Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν

Βήμα – βήμα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξετάζουν τους επόμενους στόχους οι οποίοι δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμοι καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει κατά την προεδρική εκλογή.

 

Γι αυτό τον λόγο Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους με γνώμονα την όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους τότε θα αλλάξει το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης.

 

Πρώτος στόχος είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα ανάψει το πράσινο φως για την δόση του ενός δισ. ευρώ και στην συνέχεια η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Κοινός παρονομαστής της τρίωρης σύσκεψης στο Μαξίμου μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά του Ευ. Βενιζέλου με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Ο Γκίκας Χαρδούβελης το τόνισε τόσο μετά το τέλος της σύσκεψης όσο και μετά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.

 

«Η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει ο κόσμος να κάνει δικές του και για να τις αποδεχθεί ως δικές του πρέπει να δει και το εισόδημά του να αυξάνεται σταδιακά. Να δει αυτό που βλέπουμε όλοι οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί στην Ευρώπη, ότι τελικά η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε και βλέπει μπροστά σε μια περίοδο ανάπτυξης.»

 

Ψάχνουν να βρουν λεφτά για τους ένστολους

 

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δικαστικούς και ένστολους. Στην σύσκεψη στο Μαξίμου δόθηκε έμφαση για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί το επικουρικό ταμείο των ένστολων στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

 

Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από βδομάδα και αφού το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώσει από τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τις διατάξεις που τα αφορούν. Στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. και του 1,8 δισ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στις επιστροφές εσόδων από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τελικά δεν θα περιλαμβάνεται το πολιτικό χρήμα, για το οποίο απαιτείται έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής, που ξεκινά τον Οκτώβριο.

 

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει έως τις 8 Αυγούστου από το δεύτερο θερινό τμήμα. Ο πρωθυπουργός από το πρωί έχει σειρά επαφών με υπουργούς, προκειμένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για εκλογές

 

Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται βέβαιοι ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, μέχρι τότε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μια ακόμη σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αιχμή του δόρατος τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό.

 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το σύνθημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται για την διοργάνωση του 2ου κάμπινγκ που θα πραγματοποιηθεί στο Γύθειο από τις 2 - 10 Αυγούστου: «Έξω οι «καρχαρίες» από τις ακτές μας… Θέλουμε πίσω τα καλοκαίρια και τις ζωές μας!»

 

Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί και ειδική εκδήλωση στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα στην εκπληκτικής ομορφιάς παραλία του Σίμου, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ακτών που προωθούνται προς εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. «Έξω οι καρχαρίες απ’ τις ακτές μας. ResistΤΑΙΠΕΔ: Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των παραλιών» αναφέρει η ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν

 

Από την Αθήνα θα ξεκινήσει τις επισκέψεις του ως νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος θα βρεθεί στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα 4 Αυγούστου για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

 

Ο κ. Σαμαράς ήταν ο ένας από τους δύο ευρωπαίους ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο κ. Γιούνκερ από την εκλογή του και μετά έχει επανειλημμένα εκφραστεί θετικά για την πρόοδο της χώρας μας στον οικονομικό τομέα.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα