Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας; Σε εκλογές η χώρα;

Καζάνι που βράζει παραμένει η Ουκρανία, αφού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καθοριστικές. Οι φιλορώσοι δεν υποχωρούν και προκαλούν ανησυχία, η αεροπορική τραγωδία στο Ντόνετσκ στοιχειώνει την χώρα και το Κοινοβούλιο διαλύεται.

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος δήλωσε την παραίτηση του, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο, τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, να διαλύσει εντός 30 ημερών, το Κοινοβούλιο, για να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος μάλιστα, σε δηλώσεις του σχετικά με την παραίτηση του πρωθυπουργού είπε: «Ο λαός ζητάει νέα Βουλή, καθώς η σημερινή έχει εκλεγεί επί των ημερών του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δεν εκφράζει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί».

Την ίδια κατεύθυνση ακολούθησαν το κεντροδεξιό κόμμα Udar και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Svoboda, αποχωρώντας από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να διευκολύνουν επίσης την διάλυση της Βουλής.

Ωστόσο, το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, στο οποίο ανήκει ο πρόεδρος της Βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δηλώνει αρνητικό στη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα