Σόιμπλε: Έλληνας πολιτικός,πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Έλληνας πολιτικός, του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα αμφισβητώ, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να αποκαλύψω το όνομά του, πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Αυτό δήλωσε ο  υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έπειτα από σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε την Πέμπτη.

Ο Γερμανός πολιτικός κλήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των «Financial Times» για το παρασκήνιο της Συνόδου των G20 στις Κάννες το 2011 και τα όσα ακολούθησαν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας τον ήθελε να είναι υπέρμαχος της εξόδου από το ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο υπέρμαχος του Grexit με τη μεγαλύτερη επιρροή». Ωστόσο, μέχρι τις αρχές του 2012, η συζήτηση παρέμενε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε θεωρητικό επίπεδο.

Επίσης, την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η θέση του ήταν σταθερή, ότι οι Έλληνες υποφέρουν από λάθη και παραλείψεις της ελληνικής ελίτ. Όσο για το περίφημο «Πλάνο Ζ» που επικαλέστηκαν οι Financial Times, o κ. Σόιμπλε επεσήμανε: «Είχαμε και σχέδιο β’ και γ’ και δ’ για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ ανέφερε πως είχε δημιουργηθεί το «Πλάνο Ζ» από περίπου 25 αξιωματούχους -χωρισμένους σε υποομάδες- που λειτουργούσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στον δημοσιογράφο Πήτερ Σπίγκελ ότι στόχος τους δεν ήταν η προετοιμασία του «Grexit», αλλά ακριβώς το αντίθετο. Στο ξεκίνημα του 2012, όμως, θεωρούνταν από τους ίδιους «ανεύθυνο να μην υπάρξει προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έως το Νοέμβριο του 2011 Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε απαγορεύσει τις όποιες δημόσιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς υποστήριζε ότι ακόμη και η ένδειξη ότι η ΕΚΤ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Την ίδια ώρα, μία ομάδα καθοδηγούμενη από τον Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν, μελετούσε σιωπηρά τις επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τους FT, ότι θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος από εκείνη που ανέμεναν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της.

Εντούτοις, από το φόβο των διαρροών, δεν είχε προχωρήσει ένα λεπτομερές σχέδιο στην Κομισιόν, αντίθετα από το ΔΝΤ που είχε αρχίσει να εργάζεται σε αυτό. Ακόμη και έτσι, όμως, όταν στις Κάννες τέθηκε δημοσίως το ζήτημα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στο ευρώ δεν υπήρχε σχεδιασμός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισκέπτεται τη Γερμανία στις 11 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα