ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Σε... θερμό κλίμα συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της οποίας ανακοινώθηκαν ακόμη έξι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος, αφήνοντας δύο θέσεις ανοιχτές, προκειμένου να συμπληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έντονες ήταν οι διαφωνίες των εκπροσώπων της Αριστερής Πλατφόρμας που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση γύρω από το πρόσωπο του Κρίτωνα Αρσένη, ανεξάρτητου σήμερα ευρωβουλευτή, που είχε εκλεγεί ωστόσο με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές.

Παράλληλα, κάποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν, στην αρχή τουλάχιστον για το πρόσωπο του Νικήτα Κανάκη, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου και γραμματέα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λούκας Κατσέλη.

Στο άκουσμα των ενστάσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε και απευθυνόμενος προσωπικά στον παρευρισκόμενο Παναγιώτη Λαφαζάνη –που αν και δεν είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, έδωσε το «παρών» για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης- προκειμένου να του... ζητήσει τον λόγο για την αναταραχή που προκάλεσε τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέτοντας θέμα εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση εκβιασμού της χώρας και εξόδου από την ευρωζώνη.

«Έχεις θέσει το ίδιο θέμα επτά-οκτώ φορές σε κάθε συνεδρίαση και το θέτεις ξανά 30 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές», φέρεται να του είπε, «αν νομίζεις ότι μπορούμε να πάμε έτσι, πάμε σε Κεντρική Επιτροπή και διαρκές Συνέδριο, για να τα συζητήσουμε όλα και να καταλάβει ο κόσμος ποιος εκφράζει την κάθε άποψη».

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, υποστήριξε ότι δεν έχει θέσει θέμα ευρώ και πως ό,τι έχει να πει, το λέει πάντα στα όργανα του κόμματος. «Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι των ΜΜΕ», σχολίασε, για να λάβει την απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ασφαλώς, δεν μιλούν περί αυτού και πως ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, προειδοποιώντας τον όμως ότι τα μέσα τον... διαχειρίζονται.

Παρά την όποια ένταση πάντως, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κατέληξαν τελικά σε ακόμη έξι υποψηφιότητες, συμφωνώντας στα ονόματα των: Νικήτα Κανάκη, Μαρίας Καραμεσίνη (οικονομολόγου), Γιώργου Κυρίτση (δημοσιογράφου στην «Αυγή»), Πέπης Ρηγοπούλου (καθηγήτριας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Γιώργου Φουντουλάκη (παραολυμπιονίκη).

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, γύρω από τα πέντε ονόματα η απόφαση υπήρξε ομόφωνη, με στελέχη του Αριστερού Ρεύματος πάντως, να μιλούν αργότερα για συναίνεση, αν όχι ανοχή τους.

Κατά πλειοψηφία αντίθετα, εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη, μετά την έντονη διαφωνία της Αριστερής Πλατφόρμας. Ειδικά η πρόταση του Κρίτωνα Αρσένη, άλλωστε, από την πλευρά της ηγεσίας, προκάλεσε την οργή στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, που σημείωναν λίγο αργότερα ότι στην πενταμελή επιτροπή είχε συμφωνηθεί να μην προταθούν τα τρία ονόματα που είχαν προκαλέσει τριβές (Γιάννης Βαρουφάκης, Κώστας Λαπαβίτσας και Κρίτων Αρσένης), με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό τους.

Εκτός ψηφοδελτίου πάντως, βρέθηκαν τελικά Γιάννης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας. Όσο για τις δύο θέσεις που παραμένουν κενές, η μία θα συμπληρωθεί από εκπρόσωπο της μειονότητας και η άλλη μένει «ανοιχτή» αναμένοντας την απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας της ακτιβίστριας Ρομά της Ξάνθης, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, στον απόηχο των αντιδράσεων που υπήρξαν με την ανακοίνωσή της, παρότι προς ώρας παραμένει στο ψηφοδέλτιο.

Σημειώνεται τέλος ότι εκ των προαναφερθέντων, ο Γιώργος Κυρίτσης και η Μαρία Καραμεσίνη, είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και επιλαχόντες από την ψηφοφορία της Κυριακής στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα