Εκλογές το 2016 ή επιστροφή στο 2009

Ο πρωθυπουργός είπε χθες αυτό που θέλουν να ακούσουν οι εταίροι και οι αγορές: η κυβέρνησή του είναι σταθερή και η δική του αφήγηση περιλαμβάνει εθνικές εκλογές με το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2016.

Στο Μαξίμου όμως γνωρίζουν πως αυτός ο σχεδιασμός παρά είναι καλός για να είναι αληθινός από τη στιγμή δε που δεν είναι απολύτως στα χέρια του πρωθυπουργού το πότε θα στήσει κάλπες καθώς προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015 και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο οπότε και θα πρέπει να γίνει η πρώτη ψηφοφορία.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη φράση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Realnews ότι αυτή η Βουλή μπορεί να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη τοποθετηθεί και έχει δείξει... κάλπες με το επιχείρημα ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλεγεί από μία κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πει «ναι» στην κορυφαία στιγμής συνεννόησης του ελληνικού συντάγματος.

Και μπορεί να έχει αποδειχθεί πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται πότε σαν φάρσα και πότε σαν τραγωδία», η χώρα όμως δείχνει να οδεύει ολοταχώς προς το... 2009 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε να «ναρκοθετήσει» την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίς-νωρίς ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του έκανε το χατίρι να του δώσει απλόχερα την εξουσία με πρόωρες κάλπες και συντριβή τον Οκτώβριο του 2009.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει πάντως ότι ο δικός του σχεδιασμός δεν θα ακολουθήσει αυτή τη ροή των πραγμάτων και εάν χρειαστεί θα φτάσει μέχρι και στο παρά ένα προκειμένου να «χρεώσει» τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εάν φυσικά όλα εξελιχθούν ομαλά και σύμφωνα με το καλό σενάριο για την κυβέρνηση έως το 2015.

Και όπου καλό σενάριο, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό του πρωθυπουργού παρά μία οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους, η ανάσχεση της ανεργίας και η σταδιακή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με ταυτόχρονη αποκατάσταση αδικιών για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών.

Βαρόμετρο σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς και το που θα πάνε οι μεγάλες περιφέρειες και οι κεντρικοί δήμοι της χώρας.

Η Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει να υπερ-πολιτικοποιήσει τις επερχόμενες εκλογές εκτιμώντας ότι η «ζαριά» θα της βγει και θα πετύχει ένα αποτέλεσμα που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να σταθεί ακόμη και μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για σύγκρουση σε συνθήκες «εθνικών εκλογών» ετοιμάζεται όμως και ο Αντώνης Σαμαράς και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να στήσει κάλπες - όλα θα εξαρτηθούν από τη συνεννόηση που θα γίνει με τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος και με τον εσωτερικό εταίρο για το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα