Νοέμβριος 1973 - Νοέμβριος 2013: Ίδια συνθήματα

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε για: "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με αφορμή την 40ή Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται παράλληλα έκθεση ντοκουμέντων και αφίσας από τον Νοέμβρη του 1973 αλλά και προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα «Γκίνη», ενώ από τις 9.00 το πρωί, όταν και άνοιξαν οι πύλες του ιδρύματος, μεγάλη είναι η προσέλευση του απλού κόσμου, που καταθέτει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

























(Πηγή φωτό: Eurokinissi)

Κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το μήνυμα της λαϊκής ενότητας και της αντίστασης για δημοκρατία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» τόνισε στις δηλώσεις του. «Σήμερα όπως και τότε είναι ώριμο και διάχυτο το αίτημα στην κοινωνία για μια μεγάλη αλλαγή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε: «Όλα θα τα κατακτήσουμε με αγώνες».













(Πηγή φωτό: Eurokinissi)

Κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος.

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει ότι ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός όταν αποφασισμένος και άφοβος παλεύει για το δίκιο του. Σήμερα πρέπει να ξεπεραστούν οι φοβίες και οι αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου και του "ευρωμονόδρομου". Φιλολαϊκή λύση χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την ΕΕ δεν υπάρχει. Το ΚΚΕ, σήμερα όπως και τότε, όπως και σε όλη την 95χρονη πορεία του, που γιορτάζουμε αύριο, αγωνίζεται ώστε ο λαός να βγει στο προσκήνιο. Με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη λαϊκή συμμαχία να παλέψει για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο: την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαγραφή όλου του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Λύση που θα φέρει ο ίδιος με τη δική του εργατική, λαϊκή εξουσία» δήλωσε ο κ. Παπασταύρου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που έχουν δρομολογηθεί για το τριήμερο στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα για την πορεία της Κυριακής είναι δρακόντεια.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρόκειται να ισχύσουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 17/11, ημέρα της πορείας, οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και στις καθέτους αυτών.

Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν επίσης τροποποιήσεις στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα