Πως θα ψηφίσουμε στις Δημοτικές εκλογές 2014;

Αποφασισμένη να προχωρήσει με τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση τρέχει ήδη προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μέχρι τον Νοέμβριο, το σχετικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι οι αλλαγές να ισχύσουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται πιθανότατα για την Άνοιξη του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία. Πριν την κατάθεση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και θα λάβει υπόψιν τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν για το νέο εκλογικό σύστημα αναφέρουν ότι θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. Δεύτερον οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών. Επιπλέον, δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές θα επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων. Ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, ενώ προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων. «Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική» είπε ο Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες για τις επερχόμενες αλλαγές προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα» της κυβέρνησης προκειμένου να διασώσει τους υποψήφιους της. «Μόνος στόχος των κυβερνώντων είναι να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν “άξιων” και “ικανών”» ανέφερε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σήμερα από τις ύβρεις για “βλαχοδημάρχους” στις φαντασιώσεις για ….”εκλογομαγειρέματα”!!!» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. Από την πλευρά του και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει, άλλη μια φορά, ότι εκφράζει τη στείρα αντίδραση απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε αλλαγή. Εκφράζει το συντηρητικό, το ξεπερασμένο, το παρωχημένο, το φθαρμένο. Έχουμε άλλη άποψη και άλλη θέση» ανέφερε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Παράλληλα πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν άγνοια για το θέμα. Επισήμως το ΠΑΣΟΚ δεν εισέρχεται στην ουσία της συζήτησης, δηλαδή εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις αλλαγές, καθώς πληροφορίες φέρουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει ενημερωθεί για το θέμα από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα