Αλλάζει ο νόμος για τις άδειες διαμονής των αλλοδαπών

Απλοποίηση των πολυδαίδαλων διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών φέρνει ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης.

Για πρώτη φορά, η χώρα κωδικοποιεί τους 20 νόμους, τα 6 Προεδρικά Διατάγματα και τις 42 κανονιστικές πράξεις που αφορούν στους αλλοδαπούς και τα συμπυκνώνει όλα σε ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 140 άρθρα.

Ευκολότερη πρόσβαση στο καθεστώς του επί «μακρόν διαμένοντας» που θα επιτρέπει στον αλλοδαπό να αναζητήσει δουλειά σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θελήσει, μείωση στις κατηγορίες των αδειών διαμονής από 50 σε 19, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών προβλέπονται στον νέο νόμο που μελετάται.

Με αυτόν τον τρόπο, η δικομματική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεπεράσει τον σκόπελο του νόμου περί ιθαγένειας, που είχε προκαλέσει τριγμούς στο προηγούμενο σχήμα και να εξασφαλίσει τη συναίνεση και την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών.

Τον νέο κώδικα μετανάστευσης αναμένεται να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το επίμαχο νομοσχέδιο είναι ενήμερο το ΠΑΣΟΚ διά του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου, ενώ τοπικά το «πράσινο φως» αναμένεται και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι επιτελείς πιστεύουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει διαφωνίες, αφού το σκαρίφημα του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνει τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει. Στόχος όμως των ιθυνόντων είναι στο νομοθέτημα αυτό να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» σημειώνει:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύστημα επαναδιανομής, στη βάση του οποίου οι λαθρομετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επαναπατριστούν, να μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την έκταση, το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε μιας. Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, δεν αντέχει άλλο. Καμία κοινωνία δεν θα άντεχε άλλο. Η Γερμανία για παράδειγμα η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, θα άντεχε να πάρει δώδεκα εκατομμύρια παράνομους μετανάστες; Πως ζητάνε λοιπόν από εμάς να κάνουμε αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν;»

Η βασική λογική που διατρέχει ολόκληρο τον νόμο, τα βασικά σημεία του οποίου φέρνει στο φως σήμερα το "Εθνος της Κυριακής", είναι η αποδέσμευση του ζητήματος των μεταναστών στη χώρα από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 20 νόμοι, 6 Προεδρικά Διατάγματα και 42 κανονιστικές πράξεις για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την ανανέωση των αδειών των μεταναστών! Με τον κώδικα μεταναστευτικής πολιτικής, ενοποιούνται όλα σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει 140 άρθρα.

Όσα παιδιά γεννιούνται στη χώρο μας ή όσο πηγαίνουν σχολείο θα λαμβάνουν άδεια επί μακρόν διαμένοντος . Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα της ιθαγένειας ξεπερνιέται Σύμφωνα με αυτόν, όσοι έχουν μακροχρόνιες εθνικές άδειες παραμονής θα μπορούν να λάβουν την άδεια επί μακρόν διαμένοντος . Με την κάρτα αυτή, οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι τους δίνεται η διέξοδος να αναζητήσουν την τύχη τους και σε άλλα κράτη, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν μέχρι σήμερα, που χρειαζόταν να πάρουν πρώτα ελληνική ιθαγένεια για να μπορέσουν να διαμείνουν σε άλλη χώρα της EE.

To καθεστώς αυτό χαρακτηρίζεται από τους συντάκτες του νομοσχεδίου ως επαναστατικό , αφού πολλά είναι τα παράπονα από όλες τις πλευρές ότι οι μετανάστες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα της κρίσης, όπου δεν μπορούν να βρουν δουλειά, γεγονός που τελικά τους στοιχίζει και την ανανέωση της άδειας διαμονής τους που εξαρτάται μέχρι σήμερα από τα ένσημα. Και αυτό αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο, αφού η άδεια αποσυνδέεται από τα ένσημα και εξαρτάται απλώς από το βιβλιάριο υγείας.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανανέωση της άδειας για τις οικογένειες, που μέχρι σήμερα προαπαιτούσε εισόδημα το λιγότερο 10.200 ευρώ, διευκολύνεται, αφού η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται.

Κατάργηση 20 δικαιολογητικών. Επιπλέον, μειώνονται οι κατηγορίες αδειών διαμονής από 50 κατηγορίες που υπήρχαν σε 19. Οι άδειες εργασίας κατηγοριοποιούνται από 4 σε 1.

Τα ΚΕΠ των μεταναστών

Σημαντική πρόβλεψη είναι και τα λεγόμενα «one stop shop» , που θεωρούνται τα «ΚΕΠ των μεταναστών» . Σε συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να λαμβάνουν τη νέα τους άδεια, η οποία θα εκδίδεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δύσκολα θα πλαστογραφείται. Αυτό αναμένεται να λύσει το πρόβλημα των πλαστών εγγράφων που φέρουν κάποιοι μετανάστες. Σκοπός είναι τα συγκεκριμένα κέντρα να βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα