Σαμαράς - Ομπάμα: Θετικά μηνύματα και αιχμές κατά Μέρκελ

Για πολύ θερμή ατμόσφαιρα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο κλίμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα, διάρκειας μίας ώρας, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου βρέθηκαν στο επίκεντρο η οικονομία, αλλά και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού για τα μηνύματα που έβγαλε η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα στη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε τις δηλώσεις του, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και αμέσως έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο χωρίς περιστροφές για τη συνταγή λιτότητας που ακολουθεί απέναντι στην Ελλάδα: «Στις προκλήσεις που σημειώνονται δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση» σημείωσε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της δύσκολες προκλήσεις, θα καταφέρει να βγει από την κρίση, σπεύδοντας να υποσημειώσει τη δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι θα συνεχίσει το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Παράγοντας σταθερότητας

Η σημαντικότερη, ωστόσο, τοποθέτηση του Προέδρου Ομπάμα αφορούσε στο ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα σε μια «γειτονιά με συνεχείς προκλήσεις» -ρόλος του σταθεροποιητικού παράγοντα- στον οποίο είχε επενδύσει η Αθήνα πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να συνδέσει την επιτυχία της Ελλάδας με τη συνολικότερη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων, τονίζοντας πως η χώρα μας μπορεί να καλύψει μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών.

Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ξεχώρισε, επίσης, η αναφορά του στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και η τοποθέτηση για την ανεργία που πλέον στην Ελλάδα αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις φτάνοντας το 60% στους νέους.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Washington Post, είχε επισημάνει το θέμα της ανεργίας στη διάρκεια της συνάντησής του με τη συντακτική ομάδα, συνδέοντάς το, μάλιστα, με την άνοδο «εξτρεμιστικών κομμάτων» στην Ελλάδα. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά όχι μάταιες, ο ελληνικός λαός έχει χάσει μέχρι τώρα το 25% του ΑΕΠ» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν στο θέμα της τρομοκρατίας με μια προσεκτική επισήμανση στο αποσταθεροποιημένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής όπου ταλανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις σε πολλές χώρες.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν με θέμα τις εξελίξεις σε Τουρκία, Συρία και Αίγυπτο.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα