Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με αντιδράσεις και απώλειες

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις εγκρίθηκε, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής η οποία συνεδρίασε μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων και σκληρών εκφράσεων.

Το άρθρο 14 έλαβε 168 ψήφους (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, Αν. Λοβέρδος , Χρ. Αηδόνης)
Το άρθρο 30 ψήφισαν 157 βουλευτές
Τα άρθρα 74,76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93 και 103 έλαβαν 153 ψήφους
Τα άρθρα 105 και 106 ψήφισαν 155 βουλευτές

Παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητα από την κριτική που ασκήθηκε και από βουλευτές που στηρίζουν τη δικομματική, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρατήρησαν μικρές απώλειες κατά την ψηφοφορία. Από το ΠΑΣΟΚ, απών ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα, έχοντας νωρίτερα δηλώσει πως διαφωνεί ριζικά στο θέμα των εκπαιδευτικών. Επίσης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος καταψήφισε το άρθρο που αφορούσε τους Δημοτικούς Αστυνομικούς.

Η Δημοκρατική Αριστερά ακολούθησε σύσσωμη την ίδια γραμμή, καταψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο πλην του άρθρου 14. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αν και συμμετείχε σε όλη τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, επέλεξε να βγει από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης είπαν «ναι» σε τρία άρθρα και στα υπόλοιπα «όχι».


Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για 13 άρθρα που αφορούν τις ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών, τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τις απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων, τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο, τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία, και το υποχρεωτικό της εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Υψηλοί τόνοι

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας. Κατά την ομιλία του είχε καλέσει την Ολομέλεια να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Αναφορικά, με την κριτική που άσκησε κατά την παρέμβασή του υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καθυστερήσεις στο θέμα της κινητικότητας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε; Στην τύχη; Με δεδομένα συγκυριακά και εντελώς ανορθολογικά; Με αλλεπάλληλα μπρος-πίσω, ανάλογα με τις αντιδράσεις;».


Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του, Αντώνη Μανιτάκη στο υπουργείο. «Δεχθήκαμε κατηγορία από την ΚΕΔΕ, πως κινηθήκαμε με οριζόντια μέτρα. Αν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους και είχαμε περιγράμματα θέσεων και πλεονάζοντος προσωπικού, δεν θα χρειάζονταν οριζόντια μέτρα, και δεν θα χρειαστούν αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως, αργά το βράδυ σε παρέμβαση του, ανακοίνωσε νέα ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα οι τρίτεκνοι υπάλληλοι.


Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Καμμένος ρώτησε αν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σωστά ή αν είναι αυτά που λέει ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο οποίος, όπως είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι υπόδικος για παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τώρα τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστά.


Την απόσυρση των διατάξεων για τη Δημοτική Αστυνομία και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τα οικονομικά των Δήμων ζήτησε ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συνεχής διαβούλευση των αρμόδιων Υπουργών με τον Γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο κ. Μπαλτάκος ακούστηκε να λέει στον διάδρομο της Βουλής:«Όποιος δεν θέλει δεν ψηφίζει και εκλογές τον Αύγουστο».

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας, που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα», τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεχίζετε να μην μας λέτε τη δική σας πρόταση. Ένδειξη της πολιτικής που θέλετε να εφαρμόσετε, είναι αυτή που προσπάθησε να ασκήσει η Κύπρος πριν λίγο καιρό και το αποτέλεσμα το είδαμε. Επειδή, όμως, μας κατηγορήσατε ότι με τα δανεικά που λαμβάνουμε αποπληρώνουμε δάνεια, ομόλογα και τόκους, πείτε μας:

Γιατί δεν εκφράσατε αντίρρηση για την αποπληρωμή ομολόγου του Μαΐου του 2012 μετά τις εκλογές;» απάντησε στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης χρέωσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, φληναφήματα, ψευδοσυναισθηματισμούς, υπεράσπιση των πιο παρωχημένων ιδεών. Ακόμα και μιαν επιτυχία που αφορά τους επιχειρηματίες, τη μείωση του ΦΠΑ, δεν μπορούν να την ανεχθούν και να χαρούν.

Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επένδυση στη δυστυχία του ελληνικού λαού», υποστήριξε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μητρόπουλος παρενέβη σχετικά με τα όσα ακούστηκαν χθες από συναδέλφους του όπως η Σοφία Σακοράφα και ο Βαγγέλης. Διαμαντόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος πήρε σαφείς αποστάσεις λέγοντας «ουδέποτε από εμένα δεν ακούσατε απαξιωτικό λόγο και εσείς και η κυβέρνηση, ούτε για μειοδοσία μίλησα, ούτε για γουναράδικα ποτέ και βέβαια αυτές οι φράσεις πρέπει να απεύχονται και να αποφεύγονται στο κοινοβούλιο».

Με μια αιχμηρή κριτική κατά της κυβέρνησης εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Απευθυνόμενος τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε «να μην παίζουν με τις αντοχές των βουλευτών, αλλά και τις δημοκρατικές αντοχές», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ίσως βοηθήσει ακόμα και την κυβέρνηση για μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση, πρότεινε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, κ. Νίκος Μιχαλολιάκος σε σχετική παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επανέλαβε πως «το Μνημόνιο είναι ταφόπλακα του έθνους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπέκλεψε την ψήφο του λαού, καθώς τίποτε από όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τα κόμματα που την συγκροτούν.

Ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, στηλίτευσε τον φόρο στην ακίνητη περιουσία, λέγοντας πως «η ακίνητη περιουσία γίνεται βαρίδι και ενοχή» και πως «φτάσαμε στο σημείο το να επενδύει κανείς στην πατρίδα του, σε γη ή περιουσία, να είναι μέγα αμάρτημα και όλοι οι αετονύχηδες να είναι οι ευνοημένοι της υποθέσεως».

Απεσύρθη άρθρο για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, απέσυρε το άρθρο 108 του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπε τα κονδύλια για τις επιπλέον αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας στη Βουλή ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η απόσυρση του άρθρου από τον Γιάννη Στουρνάρα ακολούθησε τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ που είχαν προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος

Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου μέχρι και την ψήφισή του, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, όπου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν συλλαλητήριο, ζητώντας να μην ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι συγκεντρωμένοι που έχουν απομείνει, παρακολούθησαν την ψηφοφορία καθιστοί.


Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ πριν από λίγο έφθασε και πορεία σχολικών φυλάκων που είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως συγκέντρωση στην οδό Αιόλου.

Επίσης, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται έξω από το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου, όπου πρόκειται να μιλήσει ο Ευ. Βενιζέλος στο πλαίσιο εκδήλωσης. Την εκδήλωση που έχει θέμα «Ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο» διοργανώνουν το ΙΣΤΑΜΕ και το ΠΑΣΟΚ.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα