Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι γιατί έφυγε ο Κουβέλης!

Στο ερώτημα τι φοβήθηκε ο Φώτης Κουβέλης και απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Σαμαρά η απάντηση είναι απλή: Οσα έρχονται και την επίπτωση που θα είχαν στην ήδη κλονισμένη με βάση τις δημοσκοπήσεις πολιτική «υγεία» του κόμματός του, αν αναγκαζόταν να τα υπερψηφίσει. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωρίζει πολύ καλά ότι το λουκέτο στην κρατική τηλεόραση, που τόσο έντονα απασχόλησε και απασχολεί την κοινή γνώμη, ήταν απλώς το «ορεκτικό». Το «κυρίως πιάτο» ακολουθεί και θα είναι ακόμη πιο... δύσπεπτο.

Ερχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπαράζ νέων μέτρων, που θα θέσουν σε σκληρή δοκιμασία τα ήδη χειμαζόμενα νοικοκυριά και σε σοβαρό κίνδυνο την κοινωνική μας γαλήνη και συνοχή. Η τρόικα, γι’ άλλη μια φορά, εκβιάζει την -δικομματική πλέον- κυβέρνηση, με όπλο την προγραμματισμένη εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου, ύψους 8 δισ. ευρώ. Οι δανειστές απαιτούν να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί, εδώ και τώρα, με ποιον τρόπο θα καλυφθεί μέχρι τα τέλη του 2014 η απόκλιση έναντι των στόχων του μνημονίου, που έφθασε τα 2 δισ. ευρώ και που προέκυψε από τη «μαύρη τρύπα» στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, από τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και από την υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού, η οποία ανέρχεται σε 560 εκατ. ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2013. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η κυβέρνηση ολιγωρήσει, ο Τόμσεν και η «παρέα» του απειλούν με άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας αυτόματης προσαρμογής για τη λήψη των νέων μέτρων.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ των δανειστών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση:

• Νέο «μαχαίρι» στις παροχές υγείας, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους.
• Λουκέτο σε πολλά νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
• Επιπλέον περικοπές στις συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), που εμφανίζει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μην επιβάλει έκτακτη εισφορά στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων.
• Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
• Ενταξη των στρατιωτικών στο ενιαίο μισθολόγιο.
• Οριστικοποίηση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, από τον οποίο προσδοκούν ότι θα εισπράξουν 3,2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν ότι το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα διατηρηθεί και το 2014.
• Καταλόγους με τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και τους 4.000 υπαλλήλους που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του έτους.
• Καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου.
• Φορολογικό νομοσχέδιο με ισχυρό πλέγμα διατάξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
• Πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέχρι τις 15 Ιουλίου και τέλος...
• Παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων για να «τρέξει» το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, που δείχνει να έχει «βαλτώσει» μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και με δεδομένα τα «αγκάθια» που έχουν προκύψει και καθυστερούν την ολοκλήρωση των συμφωνιών για τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα τεθούν επι τάπητος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σε λίγες μέρες, στις αρχές Ιουλίου. Και τον Σεπτέμβριο έρχεται νέος, ακόμη πιο σκληρός γύρος διαβουλεύσεων. Κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ύψους από 4 έως 8 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016. Ηδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ συζητείται η έγκριση ενός νέου δανείου 12 έως 14 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, το οποίο βέβαια θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και πρόσθετα μέτρα. Και σημειώστε επίσης ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη, υπό την πίεση των τροϊκανών, δύο θέματα-«αγκάθια»:

• Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1-1-2014, με το σχέδιο που αποκάλυψε πρόσφατα η Real news και
• Το αίτημα που έχουν θέσει αρκετές εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται, το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν απλώς η αφορμή, ο... χημικός καταλύτης, για τη «χαλάρωση» της κυβερνητικής συνοχής και την έξοδο από το σχήμα των υπουργών της ΔΗΜΑΡ, που θα υποστηρίζει ή θα καταψηφίζει πλέον «αλά καρτ» τις αποφάσεις των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Οσο για την επόμενη μέρα της «νέας» δικομματικής κυβέρνησης, αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της στην εφαρμογή όσων θα έπρεπε να γίνουν ακόμη και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής της με τους δανειστές. Η στάση της οφείλει να είναι όχι απλώς σκληρή, αλλά απολύτως ανυποχώρητη απέναντι σε προτάσεις ή απαιτήσεις που τροφοδοτούν ακόμη πιο έντονα την ήδη καλπάζουσα ύφεση, την τεράστια ανεργία, τα χιλιάδες λουκέτα και ακυρώνουν κάθε ελπίδα επιστροφής της χώρας σε πορεία προόδου και ανάπτυξης. Στο κάτω-κάτω της γραφής, τα δύο κόμματα που πλέον τη συναπαρτίζουν, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., κρατούσαν το τιμόνι της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια και την οδήγησαν στην πολιτική, ηθική και οικονομική χρεωκοπία. Ας αναστρέψουν, λοιπόν, τώρα την πορεία προς την καταστροφή ή ας εξαφανισθούν. Πάντως το λάθος, που έχουν ήδη παραδεχτεί οι τροϊκανοί, δεν μπορεί να συνεχιστεί! Η αντοχή και η ανοχή των πολιτών έχουν εξαντληθεί! Η κοινωνία βράζει...

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα