Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της νέας κρίσιμης σύσκεψης

Με καταιγιστικό πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου σε κλίμα δυσπιστίας και με εκβιαστικά εκατέρωθεν διλήμματα.

Στις 13.30 συναντήθηκαν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι διαφωνούν με τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον τρόπο κλεισίματος της ΕΡΤ. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που θέλουν να καθορίσουν μια κοινή στάση αλλά και να εκτιμήσουν τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής, συνομίλησαν για μία περίπου ώρα.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του κ. Βενιζέλου με συνεργάτες του στην Ιπποκράτους.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης το κλίμα επιδεινώθηκε μετά και την αιφνιδιαστική παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που διάψευσε πως υπήρξαν εκ μέρους του επεξηγήσεις και μάλιστα εξειδικευμένες σε οδηγίες ως προς την πορεία της ΕΡΤ ΑΕ σε κατάργηση, την συγκρότηση μεταβατικού φορέα και τέλος την ίδρυση νέας Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η διάψευση αυτή κινητοποίησε αμέσως τα επιτελεία της Αγίου Κωνσταντίνου και της Ιπποκράτους που προέβησαν σε επιθετικές ανακοινώσεις καταγγέλλοντας εξωθεσμικούς χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης αφού κατά πληροφορίες λειτούργησε αποπροσανατολιστικά μηχανισμός διαρροής ερμηνειών της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ μέσω του κρατικού Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Νέα πρόταση από Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών

Αργά το βράδυ της Τρίτης υπήρξε ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Κατά την συνομιλία αυτή το Μαξίμου υπέβαλε μία νέα πρόταση για πρόσληψη όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ ΑΕ με δίμηνες συμβάσεις.

Η πρόταση αυτή ενδεχομένως να προσκρούει στις επιταγές της τρόικας, η οποία χθες στο Μαξίμου δεν ήταν και πολύ φιλική, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης αφού για να αποδεχθούν καθεστώς δίμηνης σύμβασης ενδεχομένως να απολέσουν δικαίωμα σε αποζημιώσεις.

Κύκλοι της Ιπποκράτους αλλά και του Μαξίμου παρατήρησαν από χθες το απόγευμα μία μεταστροφή της ΔΗΜΑΡ, η οποία -κατά τις διαπιστώσεις των επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργικού γραφείου- «τεντώνει το σχοινί», χωρίς ωστόσο σαφείς ενδείξεις για το πού το πάει η Αγίου Κωνσταντίνου.

Στις 13.30 συναντήθηκαν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι διαφωνούν με τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον τρόπο κλεισίματος της ΕΡΤ. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που θέλουν να καθορίσουν μια κοινή στάση αλλά και να εκτιμήσουν τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής, συνομίλησαν για μία περίπου ώρα.

Εξερχόμενος του γραφείου του Φ. Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Κάναμε μία συνεννόηση» και έφυγε χαμογελώντας. «Ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν» είπε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου ωστόσο, έχει καταστεί φανερό πως το επιτελείο του Φώτη Κουβέλη δυσπιστεί πλέον έντονα και η συμπεριφορά αυτή είναι εμφανής σε κάθε επαφή που πραγματοποιείται με τον Δημήτρη Σταμάτη, τον άμεσο συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το απογευματινό ραντεβού στο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα έντασης και οριακών ισορροπιών, αλλά αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει ο «από μηχανής θεός» δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να εξομαλύνει τις εντάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα η σιβυλλική παρέμβαση βασικού συνεργάτη του πρωθυπουργού «Ο Σαμαράς δεν θα βάλει άλλο νερό στο κρασί του και το ζήτημα είναι ότι αν δεν βάλουν οι άλλοι (ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ) νερό στο δικό τους κρασί τότε πάμε για εκλογές» προσλαμβάνει μία ιδιαίτερη σημασία.

Είναι δεδομένο πως αν η ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένη να «τα σπάσει» τότε το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει διότι ως γνωστόν ούτε το σκέπτεται να παραμείνει μόνο του στη συγκυβέρνηση για αυτονόητους λόγους. Από την άλλη, ούτε η Ιπποκράτους ούτε και η Αγίου Κωνσταντίνου διαθέτουν έστω και περιορισμένες εγγυήσεις σχετικά με ένα θετικό αποτέλεσμα σε περίπτωση διεξαγωγής προώρων εκλογών.

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο πως ο εκβιασμός «αν το επιθυμείτε ρίξτε με» στον οποίο καταφεύγει με διαρροές το Μαξίμου καταδεικνύει και τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτή τη στιγμή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και κανένας άλλος θα επιθυμούσε ένα «ατύχημα» πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Παρά ταύτα όποιος παίζει με την φωτιά συνήθως κάποια στιγμή χαίρεται. Επειδή δε στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής που προκύπτει από τους λεπτούς δημοσκοπικούς υπολογισμούς είναι πως η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται χωρίς δυναμικής εξόδου από το τέλμα και η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ως κατά εξοχήν κερδισμένη από μία εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα