Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη. Πρόταση απεμπλοκής από Σαμαρά

21:05 Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτά όλα τα αιτήματα που έχουν θέσει κατά το παρελθόν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δηλαδή καλύτερη συνεργασία, επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας αλλά και τον ανασχηματισμό αλλά όχι και το θέμα της ΕΡΤ για το οποίο επανέλαβε τις προτάσεις του.

20:50 Άμεση – μεταβατική λειτουργία της νέας ραδιοτηλεόρασης, ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ και νέα προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση 9 σημείων για την απεμπλοκή από την κυβερνητική κρίση του Πρωθυπουργού προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ο Α. Σαμαράς προτείνει

• Την αναβάπτιση της συνεργασίας των τριών κομμάτων για να μην παραδοθεί η χώρα στον λαϊκισμό και για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Να μην μπουν σε κίνδυνο τουρισμός και αποκρατικοποιήσεις.

• Δημιουργία διοικούσας επιτροπής η οποία θα λειτουργήσει μεταβατικά η νέα ραδιοτηλεόραση. Η επιτροπή θα αποφασίσει για τον αριθμό των προσλήψεων που θα γίνουν σε δημοσιογράφους και τεχνικούς.

• Άμεσα θα υπάρξει ενημερωτικό πρόγραμμα. Η θητεία της διοικούσας επιτροπής θα ολοκληρωθεί μόλις είναι έτοιμη η νέα ΕΡΤ.

• Το επίμαχο νομοσχέδιο να ψηφιστεί γρήγορα από τις βουλή προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες.

• Συμβουλές από το BBC ή από οποιοδήποτε άλλο διεθνές μέσο που έχει το «Know how» για τη νέα ραδιοτηρεόραση.

• Ορίζεται αρμόδιος υφυπουργός ο οποίος θα επιβλέπει τις διαδικασίες.

• Ανασχηματισμός στις αρχές Ιουλίου μετά το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου

• Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση

• Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό

20:30
Συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα της σύσκεψης. Αμηχανία επικρατεί και μεταξύ των συνεργατών των πολιτικών αρχηγών. Λιγοστές είναι οι κουβέντες που ανταλλάσσουν και περισσότερα τα sms που στέλνουν μέσω των κινητων τους.

20:20
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ζητήσει να ενημερωθούν άμεσα για την απόφαση του ΣτΕ  

20:10
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου. Τυπικές και σύντομες οι χειραψίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στον προθάλαμο περιμένει ο Γ. Στουρνάρας μέχρι να τον καλέσουν.  

20:00
Βελτιωμένη πρόταση αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός. Εναλλακτικό σχέδιο από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

19:50 Όλες οι πληροφορίες συγκλήνουν στο γεγονός πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές

19:30 Ξεκίνησε η συνάντηση στο Μαξίμου. Πρώτος έφτασε ο υπουργός Οικονομικών και ακολούθησαν οι Φ. Κουβέλης και Ευ. Βενιζέλος

Πως προσήλθαν στις σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί

Ανυποχώρητα εμφανίζονταν τα επιτελεία των τριών κυβερνητικών εταίρων λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Με κλειστή ή ανοιχτή την ΕΡΤ θα γίνει η αναδιάρθρωση;

Στο Μαξίμου σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει η παλιά δημόσια τηλεόραση. Επαναλαμβάνουν την πρόταση του Πρωθυπουργού για άμεση λειτουργία μιας νέας ραδιοτηλεόρασης.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατεβαίνουν με κοινή ατζέντα μάλιστα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με ανοιχτή την ΕΡΤ τονίζουν χαρακτηριστικά Βενιζέλος και Κουβέλης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για τις 2000 απολύσεις

Στην σύσκεψη θα μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να μεταφέρει τις συζητήσεις που είχε με την τρόικα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Β. Σόϊμπλε αλλά και να απαντήσει στα εναλλακτικά σενάρια που πιθανότατα θα παρουσιάσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Ο Γ. Στουρνάρας θα αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες και την συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣτΕ: Πράσινο φως για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα