Αποχώρηση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015

Τη βεβαιότητα ότι μέχρι το 2015 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο με ομαλές διαδικασίες 180.000-200.000 δημόσιοι υπάλληλοι επεσήμανε σε ομιλία του ο καθηγητής και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης που πραγματοποίησε στο Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού, «Μιχάλης Παπαγιαννάκης».

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της τρόικας για άμεσες απολύσεις, εξήγησε ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων για το 2012 έφθασε τις 32.000 ενώ είχαν υπολογιστεί μόλις 20.000 συνταξιοδοτούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι. Με αυτόν τον ρυθμό το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων το 2015 θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αριθμητικά κάτω από τις 600.000 συνολικά.

Με αυτή την έννοια και με το δεδομένο ότι δεν γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο, η Ελλάδα μπορεί να προσεγγίσει το στόχο της αναστήλωσης του δημόσιου τομέα χωρίς να προβεί στις μαζικές απολύσεις που ζητεί η τρόικα. Ο κ. Μανιτάκης επισήμανε πως ήδη άρχισε πιλοτικά σε διάφορους τομείς του Δημοσίου η διαδικασία της καταγραφής επίδοσης βάσει στοχοθεσίας που έχει σκοπό να αμείβονται οι άξιοι και να απομονώνονται οι ανάξιοι ώστε κάποια στιγμή να ενσωματωθεί στη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα η σχέση επίδοσης-αποτελέσματος που ισχύει κατά κανόνα στον ιδιωτικό τομέα.

Κριτική στην τρόικα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άσκησε κριτική και στην Τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η συνταγή της αποτυπώθηκε αριθμητικά, ποσοτικά. Η οδηγία ήταν: μειώστε δραστικά τις δομές, καταργήστε οργανισμούς, κάντε συγχωνεύσεις».

Παρατήρησε δε ότι ήταν «εύκολη και εύπεπτη συνταγή, επειδή διατύπωνε το προφανές. Σχηματική, όμως, απλοϊκή και όχι απλή, στην ουσία της, αποδείχθηκε τελικά ανεδαφική στην άμεση εφαρμογή της». Με λίγα λόγια, τόνισε, ήταν μία μέθοδος που έπρεπε να ακολουθήσει τη «νομοθετική κοπτοραπτική», χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι «η απουσία ποιοτικών κριτηρίων απλώς ακύρωνε τη μεταρρύθμιση».

Ωστόσο, συνέχισε, «στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τεχνική βοήθεια της Task Force και την τεχνογνωσία των Γάλλων εταίρων μας, προσπαθούμε σήμερα να πραγματώσουμε τον στρατηγικό και ζωτικό στόχο της ριζικής αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών μας με εντελώς διαφορετική μέθοδο».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση, ολοκληρώνοντας ήδη τον οδικό χάρτη και το σύστημα εκπόνησης μελετών αξιολόγησης δομών ανά υπουργείο, ενώ «οι ποσοτικοί στόχοι συνδυάζονται με κριτήρια ποιότητας και αξιολόγησης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα