Πέθανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Νάκος

O Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας Αθανάσιος Νάκος κατέληξε σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 63 ετών σήμερα το μεσημέρι ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος. Ο Αθ. Νάκος εξέπνευσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία», όπου νοσηλευόταν αρκετές ημέρες με λοίμωξη του αναπνευστικού, έπειτα από εγχείρηση bypass.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, η ΣΤ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βγήκε από το γραφείο της με δάκρυα στα μάτια.

Προσωπικά στοιχεία

Τόπος και ημερομηνία γέννησης: O Θανάσης Νάκος γεννήθηκε στον Βόλο τον Ιανουάριο του 1950.

Οικογενειακή κατάσταση: Ήταν παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Δανάη Τσότση, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Σταυρή, επίσης πολιτικό μηχανικό, και τη μικρή Ροδόπη.

Επάγγελμα: πολιτικός μηχανικός.

Σπουδές: Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Το 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εξέλεξαν πρώτο βουλευτή Μαγνησίας. Από τότε και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012 επανεκλεγόταν πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.

Πολιτικές / κοινωνικές δραστηριότητες

Μετά τις εκλογές του 1993 ανέλαβε πρόεδρος του Τομέα κοινοβουλευτικού έργου της Γεωργίας και κατόπιν του Τομέα Βιομηχανίας.

Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ, τοποθετήθηκε αρχικά υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης. Στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα της κυβέρνησης της ΝΔ ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, σχεδίαζε και εφάρμοζε το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», που έδωσε στους δήμους της χώρας περισσότερα από 13.000 έργα.

Ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, το φυσικό αέριο στα σχολεία, το εθνικό δημοτολόγιο, οι κοινωνικές δομές των δήμων είναι καινοτόμες πολιτικές που φέρουν τη σφραγίδα του.

Το 2008 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα και πέτυχε το κλείσιμο 2.500 παράνομων χωματερών σε όλη τη χώρα και την αντικατάστασή τους από σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους ανέλαβε πρόεδρος του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που διεξήχθη στην Αθήνα με την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε τα καθήκοντα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξελέγη Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη κατόπιν των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα