Μέρκελ: Η Γερμανία θα βοηθήσει στενά την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του κ. Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ στο Μαξίμου.

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ

"Σήμερα υποδεχθήκαμε μια φίλη της χώρας", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε "νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας" τη σημερινή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να ξεπεράσει την κρίση και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας  αλλά αυτό προϋποθέτει να βγει από την ύφεση και την ανεργία που παραλύει την οικονομία της. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι προτεραιότητα και όχι μόνο υποχρέωση.

Επιπλέον υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς: "Η Ελλάδα δεν ζητά χάρες, ούτε περισσότερα χρήματα και η Γερμανίδα Καγκελάριος έδειξε σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού". Ακόμη ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ειλικρινείς συνομιλίες με την κ. Μέρκελ, κατά τις οποίες κυριάρχησαν, όπως είπε, η αμοιβαία κατανόηση, το πνεύμα αλληλεγγύης και η αισιοδοξία ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και η εικόνα της στο εξωτερικό, όπως και η αξιοπιστία της έχουν βελτιωθεί και αυτό το αποδεικνύει η επίσκεψη της καγκελαρίου.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι οι Ελλάδα και Γερμανία αποφάσισαν πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας, όπως στους τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από τη γερμανική τεχνική και επενδυτική βοήθεια», είπε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε η κα. Μέρκελ εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του λαού.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είπε στην καγκελάριο ότι σε σύντομο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα καταγραφεί ως επιτυχία της Ευρώπης. Κι εκείνοι που πόνταραν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει, θα το χάσουν το στοίχημα.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται στενά για την επίλυση των προβλημάτων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, πέρα από την εξοικονόμηση, χρειάζεται και ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

"Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες από τους οποίους ζητούνται πάρα πολλά", επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

"Η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος του δρόμου, έγιναν βήματα προόδου. Αξίζει τον κόπο, ο δρόμος αυτός να ολοκληρωθεί" τόνισε η κα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως κοινό συμφέρον όλων η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας.

"Δεν είμαστε εκπρόσωποι της τρόικας" ξεκαθάρισε η γερμανίδα καγκελάριος και τόνισε πως στόχος της είναι να δοθεί έμφαση στη διμερή συνεργασία, υπογραμμίζοντας μάλιστα και τον ρόλο της Task force στην Ελλάδα.

"Είδα πολλά θετικά, δεν ήρθα ως δασκάλα για να βάλω βαθμούς, ήρθα για να εκδηλώσω την υποστήριξη μου" τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε πως " ξέρω από την εμπερία στην πατρίδα μου, ότι οι μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο. Ήρθα εδώ για να διεισδύσω στο πρόβλημα και να βρω λύσεις".

"Συμφωνήσαμε ότι παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας , θα πρέπει να υπάρξει και έναυσμα για την ανάπτυξη" τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

"Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν" τόνισε η κα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η χώρα της θα βοηθήσει στενά την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα