Εργασιακή εφεδρεία αντί απολύσεων στο δημόσιο θα προτείνει η κυβέρνηση

Με εργασιακή εφεδρεία τριών ταχυτήτων αντί απολύσεων θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «χρυσώσει» το χάπι στην Τρόικα, γλυτώνοντας έτσι  τις απολύσεις στο δημόσιο.

Μπορεί μέχρι τώρα η «καυτή πατάτα» να πεταγόταν από τον έναν στον άλλο και εξαιτίας των εκλογών, ωστόσο οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν το θέμα, ζητώντας να φύγουν 150.000 άνθρωποι από το δημόσιο μέχρι το 2015.

Και εδώ είναι το «αγκάθι», αφού η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπει απολύσεις στο δημόσιο, για αυτό το λόγο και βγαίνει ξανά από το ντουλάπι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, έτσι όπως είχε προταθεί στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη περίοδο, όταν προσπαθούσαν να βρουν λύσεις με το βραχνά που λέγεται δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, η εργασιακή εφεδρεία  που ουσιαστικά αφορά 50.000 δημοσίους υπαλλήλους θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια και θα είναι τριών ταχυτήτων.

Τι ακριβώς προβλέπει:

- όσοι είναι από 50 ετών και πάνω, θα βγουν στην εφεδρεία και θα παίρνουν το βασικό μισθό ως σύνταξη, εκτός αν βρουν αλλού δουλειά.

- για όσους είναι από 40 έως 50 ετών, θα βγουν στην εφεδρεία για δυο τριετίες.

- για όσους είναι από 30 έως 40 ετών, η εφεδρεία θα έχει διάστημα τριών ετών.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, με τον τρόπο αυτό δεν απαιτείται να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας ή αποζημίωση λόγω απόλυσης για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δε χάνουν τις εισφορές τους. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την πορεία των συνταξιοδοτήσεων το 2010 και το 2011, έως το 2015 θα έχουν βγει στη σύνταξη 100.000 άτομα. Απορίας άξιον, ωστόσο  είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 50.000, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον... μαγικό αριθμό των 150.000 εργαζομένων που η τρόικα ζητά να φύγουν.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα