Παπαδήμος: " Εκλογές θα γίνουν όταν τελειώσουμε το έργο μας"

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και άλλων κρίσεων στο μέλλον χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν δύο δέσμες μέτρων που η μία επικεντρώνει στην οικονομική διακυβέρνηση και η άλλη στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης.

Σε ότι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε μία σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης  και ειδικά την δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ουσιαστικά αυτά τα μέτρα, τα οποία όπως είπε θα κοινοποιηθούν αναλυτικότερα το αμέσως επόμενο διάστημα και θα έρθουν προς συζήτηση τον Μάρτιο. Έδωσε ωστόσο το στίγμα, τονίσζοντας ότι ουσιαστικά απαιτήθηκε ένα «δημοσιονομικό συμβόλαιο» το οποίο περιλαμβάνει έναν δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.

Ανέφερε επίσης ότι προβλέπεται η εισαγωγή της υποχρέωσης για προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα στα Συντάγματα των χωρών μελών, ενώ η αξιολόγηση τους θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον . Παπαδήμο προβλέπεται επίσης η σύσταση διορθωτικού μηχανισμού, ο οποίος θα παρεμβαίνει και ουσιαστικά θα τραβάει το αυτί των «κακών παιδιών» της ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά τη δέσμη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών και της αύξησης των πόρων τους.

Αυτοματοποίηση κυρώσεων και έλεγχος του προϋπολογισμού

Ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε επίσης στη συνέντευξη τύπου, για τα ειδικότερα μέτρα επιτήρησης του προϋπολογισμού των κρατών μελών και τις κυρώσεις για τους «απείθαρχους», τις οποίες  αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

- Όσα κράτη υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού  ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν προγράμματα με διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα υλοποιούνται όταν σημειώνονται αποκλίσεις

- Αυτοματοποίηση των κυρώσεων:  όταν  μία χώρα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια για το έλλειμμα,  τότε οι επιπτώσεις θα έχουν αυτόματη εφαρμογή, εκτός από τις περιπτώσεις που το Συμβούλιο αποφασίζει διαφορετικά με ειδική ψηφοφορία

- Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή θα αξιολογεί τις βασικές παραμέτρους της δημοσιονομικής  πολιτικής και  μπορεί να ζητά την τροποποίηση σχεδίων προϋπολογισμού

-Αποφασίσθηκε τα   κράτη μέλη της ευρωζώνης να αυξήσουν τα κεφάλαια που παρέχουν στον ΔΝΤ,  έως τα 200 δις ευρώ,  με τη μορφή των διμερών πιστώσεων

- Επαναξιολόγηση του μηχανισμού στήριξης τον Μάρτιο του 2012.  Οι αποφάσεις του Οκτωβρίου του 2011 για την μόχλευση του EFSF θα εφαρμοσθούν άμεσα. «Σημαντική» χαρακτήρισε ο κ. Παπαδήμος την απόφαση σχετικά με τον ESMνα εφαρμόζονται οι κανόνες του IMF και επομένως απαλείφεται η πρόβλεψη για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

-Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία (με την στάθμιση του  85 %) και όχι  με ομοφωνία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί  ότι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι εταίροι  άνοιξαν  «παράθυρο»  για την έκδοση ευρωομολόγων, με την συζήτηση για τη δημοσιονομική ολοκλήρωση, παρότι δεν υπάρχει αναφορά στο κείμενο της απόφασης . Και αυτή η απόφαση παραπέμπεται για το εγγύς μέλλον.

Παπαδήμος: Εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της

Εντύπωση πάντως προκάλεσε μια αναφορά του Λ. Παπαδήμου στον χρόνο τωνξ εκλογών.  «Εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί» απάντησε σε σχετική ερώτηση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και σημαντική  χρονικά παράταση της θητείας της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα