Πρόεδρος ΣτΕ: "Η Δικαιοσύνη καλείται να επιτελέσει ένα ρόλο που δεν της ανήκει"

Βολές κατά της εκτελεστικής εξουσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος με αφορμή αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Εφετείο Αθηνών.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Πικραμμένος στο χαιρετισμό του, δεν νοούνται οι μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ των τριών εξουσιών και ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Με αφορμή τις στάσεις εργασίας των δικαστών που είχαν γίνει πρόσφατα (από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ.) τόνισε ότι όντως πρέπει να εφαρμόζουμε το Σύνταγμα και τους νόμους και διερωτήθηκε «μήπως όμως πρέπει το κράτος πρώτα να δώσει το παράδειγμα». Προσέθεσε δε ο Πικραμμένος, ότι δεν μπορεί για παράδειγμα το δικαστήριο να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τα ΧΥΤΑ στην Αττική και μετά η εκτελεστική εξουσία να ανέχεται καταστάσεις σαν αυτές που συνέβησαν στην Κερατέα.

Το κράτος δεν επιτελεί το χρέος του για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣτΕ, έχοντας προσωπική εμπειρία από τις καταστροφές που έχουν δημιουργηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου, ενώ αναφέρθηκε στην κακή λειτουργία του κράτους και της διοίκησης γενικότερα, των οποίων τις ελλείψεις, σημείωσε, δεν μπορεί να υποκαθιστά ο δικαστής.

«Η Δικαιοσύνη καλείται να επιτελέσει ένα ρόλο που δεν της ανήκει», είπε ενώ στη συνέχεια απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, τόνισε: «Να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα μας».

Ακόμη, ο κ.Πικραμμένος πρότεινε να αυτονομηθεί οικονομικά η Δικαιοσύνη καθώς έχει τους αναγκαίους πόρους που μπορούν να καλύψουν τις αποδοχές των δικαστών και τις άλλες αναγκαίες δαπάνες, όπως τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές και τα παράβολα.

Αναφερόμενος ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, είπε ότι «η Δικαιοσύνη βουλιάζει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, αφού βραδυπορεί, αφού οι υποθέσεις παραγράφονται, με ευθύνη πολλών, όπως είναι η πολυνομία, η κακονομία αλλά και τους εφαρμοστές του δικαίου. Συνολικά το δικαιικό μας σύστημα νοσεί βαρύτατα».

Κάλεσε ακόμη τους δικαστικούς να εργαστούν περισσότερο «για ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημοσίου ενδιαφέροντος όπως είναι αυτές που αφορούν στελέχη του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος ή αυτές που συνδέονται με το εθνικό μας έγκλημα που είναι η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χ.Αθανασίου κατά την ομιλία του τόνισε ότι η Δικαιοσύνη ασθενεί, καθώς εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί από απόψεως ταχείας απονομής της, λόγω κυρίως της έλλειψης σύγχρονων υποδομών, ενώ οι τροποποιήσεις των Κωδίκων μόνο επικοινωνιακούς στόχους εξυπηρετούν.

Ακόμη, ο Αθανασίου ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις παρανομούν και παραβιάζουν το Σύνταγμα αφού δεν συμμορφώνονται με τις δικαστές αποφάσεις για την καταβολή των μισθολογικών διαφορών των δικαστών της τετραετίας 2002 -2006 και με υπουργικές αποφάσεις παρατείνουν συνέχεια τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών τους. Μάλιστα σημείωσε ότι οι δικαστές με τα νέα οικονομικά μέτρα υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (38 %) στις αποδοχές τους από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Επίσης, ο Αθανασίου απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς ανέφερε ότι πρέπει να προβαίνουν στην σύσταση προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών με φειδώ, γιατί «θα έλθει εποχή, αν δεν ήλθε, που οι υπουργοί δεν θα υπογράφουν συμβάσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο» και ανέφερε ως παράδειγμα την εταιρεία Siemens που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σταθμοί του Μετρό, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

* Στην συνέλευση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ν.Κανελλόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ.Ιωαννίδης, η τέως πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, όπως και εκπρόσωποι των κομμάτων.

TA NEA .GR

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα