Παπανδρέου: "Διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο"

Εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμών παραδοχών απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο «για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο».


Πρώτη παραδοχή, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και μας θέτουν υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.«Αν δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτήν την ιδιότυπη εξάρτηση, πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας».


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν με το να διώξουμε το ΔΝΤ από τη χώρα μας» και τόνισε ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση. «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις».


«Εμείς και κανένας άλλος, θα το καταφέρουμε», είπε ο Πρωθυπουργός.

 

Δεύτερο σημείο για το οποίο ζήτησε συναίνεση ο Πρωθυπουργός είναι η επιλογή για οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

 

«Είχαμε τρεις επιλογές. Πρώτη την χρεοκοπία, δεύτερη την έξοδο από το ευρώ, τρίτη τη βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό».

 

Τρίτη παραδοχή, συνέχισε, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι η αιτία.

 

Επόμενο σημείο στο οποίο κάλεσε ο Πρωθυπουργός τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν είναι στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας. «Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτέλεσμα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, μιας νέας σύγχρονης δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας, όπως είπε.

Σαμαράς: «Τη λύση να τη δώσει ο λαός»

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκτόξευσε βέλη κατά του πρωθυπουργού: «Δεχθήκατε να παραιτηθείτε από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοξο και χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Αν τα προβλήματα λύνονταν με ανασχηματισμό, τότε προς τι αυτή η 6ωρη ακυβερνησία. Δε σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί και εσείς κατά βάθος δεν την εμπιστεύεστε», τόνισε.

Χαρακτήρισε δε «λύση απελπισίας» τον ανασχηματισμό ενώ επισήμανε ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση δεν είναι συναίνεση αλλά συνενοχή.  

Επίσης, αφού κατηγόρησε «συνεργάτες» του πρωθυπουργού για καμπάνια διαστρέβλωσης των απόψεων της Νέας Δημοκρατίας στο εξωτερικό, είπε ότι εκτός συνόρων «φοράω πάντα την εθνική φανέλα».

«Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», τόνισε. «Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ, εδώ στη Νέα Δημοκρατία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο», κατέληξε.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.


Παπαρήγα: «Όχι» στο δημοψήφισμα, «ναι» σε εκλογές
«H ανασχηματισμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεγελάσει όσους ξεγελούσε μέχρι τώρα», τόνισε στη συνέχεια η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της Βουλής.

Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ξεγελάσματος του λαού και ζήτησε εκλογές.

«Με 1,5 εκατομμύρια ανέργους, με τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη η κυβέρνηση φέρνει δημοψήφισμα με πολλές παγίδες».


Τσίπρας: «Όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης

Η κοινωνία που αγωνιά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή βάλλοντας παράλληλα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα δύο μεγάλα κόμματα.


Καρατζαφέρης: Οικουμενική κυβέρνηση

Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παίρνοντας το λόγο στη Βουλή και τόνισε πως «χάθηκαν δύο χρόνια» από τότε που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές μέχρι τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα