Επιμένει για … ρωσικό χιονιά στα πεδινά ο Καλλιάνος

Με νέα του ανάρτηση ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του για «ρωσικό χιονιά» στα πεδινά.

Αναλυτικά έγραψε:

ΡΩΣΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ ...ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!

Όλα τα προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι από την Πέμπτη, αρχικά από την βόρεια Ελλάδα και μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Παρασκευής και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Σε καμία περίπτωση, αυτή η κατάβαση ψύχους δεν θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη (όπως την προηγούμενη φορά) τόσο ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασίες όσο και ως προς την σφοδρότητα των χιονοπτώσεων αλλά και την έκταση αυτών.

ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Εκτιμώ πως θα είναι μια μεταβολή του καιρού, καθαρά χειμωνιάτικου τύπου και που θα επηρεάσει περισσότερο την ανατολική και βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων δεν θα είναι γενικευμένα αλλά θα επηρεάσουν σαφέστατα μέχρι και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

Η ψυχρή εισβολή θα λάβει χώρα αρχικά από την βόρεια Ελλάδα -όπως είναι φυσιολογικό- και έτσι μέσα στην Πέμπτη αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στη Μακεδονία ακόμη και στα πεδινά. Σε τοπικό επίπεδο θα οι χιονοπτώσεις θα φτάνουν έως και παραθαλάσσιες περιοχές όμως θα είναι ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως. Η Θράκη -κατά βάση- φαίνεται να μένει εκτός του "παιχνιδιού" των χιονοπτώσεων, κάτι το οποίο δεν θα συμβεί αύριο τετάρτη όπου αναμένονται κατά τόπους ακόμη και πυκνές χιονοπτώσεις.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ

Την Παρασκευή, που οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά, οι χιονοπτώσεις από νωρίς το πρωί θα απασχολήσουν τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (με γρήγορη βελτίωση) αλλά εν συνεχεία περιοχές της Ηπείρου (από τα 300 μέτρα), της Θεσσαλίας (τοπικά και σε πεδινά τμήματα), της Στερεάς και της Εύβοιας (τοπικά και σε πεδινά τμήματα), της κεντρο-ανατολικής Πελοποννήσου (πάνω από τα 100-150 μέτρα) έως και τα νησιά του Αιγαίου. Στην Κρήτη αναμένονται χιονοπτώσεις πάνω από τα 150-200 μέτρα.

ΠΙΘΑΝΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αν διατηρηθούν τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, από την Πέμπτη το πρωί έως και τη Παρασκευή το πρωί, η Θεσσαλονίκη δίνει σοβαρή υποψηφιότητα για εκδήλωση τοπικών χιονοπτώσεων ακόμη και σε πεδινά τμήματα κυρίως όμως τις ψυχρές ώρες του συγκεκριμένου 24ώρου (νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ). Βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής των στοιχείων, είτε προς το θετικό (σίγουρη χιονόπτωση) είτε και προς το αρνητικό (σχεδόν ελάχιστα φαινόμενα)

ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Το κρίσιμο διάστημα για εκδήλωση χιονοπτώσεων στην Αθήνα -ακόμη και στα πεδινά- είναι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και πριν ξημερώσει η Παρασκευή) έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες τις ίδιας ημέρας. Εκτιμώ πως πάνω από τα 100-150 μέτρα υψόμετρο θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα με πιθανές εξάρσεις ακόμη και μέχρι τα πεδινά. Κατά βάση όμως οι χιονοπτώσεις δεν θα έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα.

ΣΤΟΥΣ -10 με -12 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Από την Παρασκευή και στη συνέχεια, η ελάχιστη θερμοκρασία στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας θα κατρακυλήσει στους -10 με -12 βαθμούς κελσίου. Επομένως ο παγετός θα είναι ισχυρός και ιδιαιτέρως σε περιοχές που θα έχουν προηγηθεί χιονοπτώσεις.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις θα έχουν σταματήσει σχεδόν από όλες τις περιοχές (πλην ενδεχομένως της Κρήτης) και έτσι σταδιακά και δειλά δειλά θα αρχίσει να ανεβαίνει και η θερμοκρασία.

ΥΓ : Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ενδέχεται να υπάρξουν μικροαλλαγές σε σχέση με τα προγνωστικά που σας έδωσα παραπάνω. Νομίζω πως από αύριο (Τετάρτη) θα μπορώ να σας μιλήσω με περισσότερη λεπτομέρεια ώστε να γνωρίζετε ακριβώς την εξέλιξη του καιρού για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Καλό απόγευμα σε όλες και όλους!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα