Εθελουσία έξοδος σε 75.000 δημοσίους υπαλλήλους

Την πόρτα για εθελούσια έξοδο στη σύνταξη ανοίγει η κυβέρνηση για 75.000 δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος ή του χρόνου και για γυναίκες που αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», με αυτή την κίνηση το δημόσιο θα κερδίσει περί τα 900 εκ. ευρώ ενώ θα κάνει ένα βήμα εμπρός και στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες προκύπτουν τόσο από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο όσο και από τη δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά στις εργαζόμενες μητέρες, εκτιμάται ότι θα βγουν "κερδισμένοι" 35.000 άνδρες και 40.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι.

Μέχρι 9 πλασματικά έτη για τις γυναίκες

Με την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά, οι ασφαλισμένες μπορούν να θεμελιώσουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας (στο 65ο έτος το 2013).

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης ενός πλασματικού έτους για το πρώτο παιδί, δύο ετών για το δεύτερο και άλλων δύο ετών για το τρίτο παιδί, ενώ συνολικά μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη. Παράλληλα, στις ασφαλισμένες δίνεται το δικαίωμα εξαγοράς άλλων 4 πλασματικών ετών (πχ. από σπουδές), ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 9 χρόνια!

Σημειώνεται πως όσες μητέρες ανηλίκων συμπληρώσουν φέτος 25ετία, «κλειδώνουν» το όριο ηλικίας στο 52ο έτος. Σε περίπτωση που θεμελιώσουν δικαίωμα από το δημόσιο το 2012, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.

Νωρίτερα στη σύνταξη από 4 έως 15 χρόνια οι άνδρες

Όσον αφορά τους άνδρες ασφαλισμένους που κλείνουν φέτος 25 έτη ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα ασφάλισης, το όριο ηλικίας μειώνεται από 4 έως 15 χρόνια.

Οι κατηγορίες που ευνοούνται είναι: άντρες με ανήλικα παιδιά, άντρες με τρία παιδιά, άντρες με ανάπηρα παιδιά και άντρες με ανίκανη σύζυγο, ενώ υπό προϋποθέσεις ωφελούνται και άντρες που δεν εντάσσονται σε κάποια ειδική κατηγορία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα