Απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ: 29 Ιουνίου νεκρώνει η χώρα

Νεκρώνει την Τρίτη όλη η χώρα από την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με την αφορμή της έναρξης στη Βουλή της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ήδη από την Δευτέρα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με απόφαση της ΓΕΝΟΠ, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παροχή ρεύματος, αφού ενδέχεται να μεταβληθεί σε διαρκείας. Ακόμα, απεργούν την Τρίτη ακόμα και οι ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι, καθώς και οι δικηγόροι. Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΕΛΤΑ, ενώ και το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ κάλεσε τις ομοσπονδίες των εμποροβιοτεχνών να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα λιμάνια μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να μην συμμετάσχει στην κινητοποίηση αλλά και την δικαστική απόφαση της Δευτέρας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που κήρυξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον, ωστόσο οι συνδικαλιστές επιμένουν ότι παρόλα αυτά θα κατέβουν σε απεργία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σοβαρά προβλήματα αναμένονται στα δρομολόγια των τρένων και των αεροπλάνων, καθώς σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, τον Προαστιακό και τα Αεροδρόμια.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις όχι με 24ωρη απεργία αλλά με στάσεις εργασίας. Έτσι τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ καθώς οι εργαζόμενοι σε ΟΑΣΑ και ΗΛΠΑΠ ανακοίνωσαν στάσεις από την αρχή της βάρδιας ως τις 08.00 το πρωί και από τις 8.00 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ θα κινηθούν από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι για να διευκολύνουν όσους θελήσουν να μεταβούν στο κέντρο για τις πορείες.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν με κεντρική απόφαση της ΠΟΕΣΥ αλλά και της ΕΣΗΕΑ οι δημοσιογράφοι, όπως και οι λοιποί εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά

Παράνομη κήρυξε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία που έχουν κηρύξει για την Τρίτη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και Στέφενσον, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει το πρωί η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Η Ένωση θα στείλει εξώδικο προς το Λιμενικό Σώμα και τον ΟΛΠ προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των δικαστικών λειτουργών αλλά και κατά της κυβέρνησης μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.

«Τα δικαστήρια για άλλη μια φορά τάσσονται απροκάλυπτα στην υπηρεσία των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων. Έβγαλαν και πάλι παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων που συμμετέχουν στην γενική πανελλαδική απεργία, την οποία έχουν προκηρύξει εκτός από το ΠΑΜΕ η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη και υπόλογη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Παράλληλα, ο Περισσός επικρίνει τους δικαστές, λέγοντας ότι «προκαλούν βάναυσα και καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην απεργία. Κάθε τίμιος άνθρωπος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το καθεστώς αυθαιρεσίας που επιχειρείται να επιβληθεί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα