Μονόδρομος η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

«Φούντωσε» η συζήτηση για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά και από σχετικό δημοσίευμα, ενώ ο πρωθυπουργός άφησε ξανά ανοικτό το ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, η γαλλογερμανική κόντρα συνεχίζεται, τα spread άρχισαν πάλι να «σκαρφαλώνουν» και το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει μεγάλες απώλειες.

Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην δανειστεί ξανά με τόσο υψηλά επιτόκια και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ.

«Πήραμε μέτρα που θα υιοθετούνταν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς κανένα από τα οφέλη για τις χώρες της Ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «εδώ έγκειται ο ρόλος της ΕΕ, η οποία μπορεί να πει ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ ή αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να προσφύγει σε αυτό».

Επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Down Jones» ανέφερε πως η χώρα μας δεν πιστεύει πως θα βρεθεί λύση για την ευρω-στήριξη στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΔΝΤ στις 2 ή 4 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «αστειότητες» το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί να δανειστούμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα Απριλίου - Μαΐου.

Για «αποπροσανατολιστικό και τεχνητό δίλλημα» έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «καταστροφικό» το σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, στους κόλπους της Ε.Ε. το «παζάρι» για την στήριξη της Ελλάδας αγριεύει, με τον γαλλογερμανικό άξονα να παρουσιάζει ρήγματα.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε πως η Κομισιόν θεωρεί «λογικό» να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, κάτι το οποίο συνέστησε και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η τελευταία, σύμφωνα με τους «Financial Times» που επικαλούνται εκπρόσωπό της, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας κάθε άλλη λύση «νομικά και συνταγματικά αδύνατη».

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα «Le Monde» αναφέρει πως οι χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ «εκνευρίζουν την Ευρώπη» και «μεγαλώνουν τις διαφορές».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα spread κινούνται σήμερα ανοδικά παρά την χθεσινή υποχώρηση και, αυτή την ώρα, βρίσκονται στις 317 μονάδες βάσης (από 290 χθες).

Ταυτόχρονα, το Χρηματιστήριο καταγράφει πτώση πάνω από 3%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα