Συμφωνία: Αυτές είναι οι μειώσεις στις συντάξεις. 5.681 το αφορολόγητο, oι νέοι φόροι

Έπειτα από ένα ακόμη θρίλερ στις διαπραγματεύσεις, έκλεισε τελικά η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές τα ξημερώματα της Τρίτης. Μεταξύ των μέτρων ξεχωρίζει η αύξηση φόρων λόγω μείωσης του αφορολόγητου, καθώς και η μείωση κύριων-επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες από την 1η Ιανουαρίου 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ το χρόνο ακόμη και για τους φτωχότερους. Δηλαδή θα αυξηθούν σημαντικά οι φόροι ακόμη και για όσους σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ.

Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο. Είναι δηλαδή διπλά χαμένος λόγω και της μείωσης της σύνταξής τους.

Μείωση κύριων-επικουρικών συντάξεων

Μειώσεις 18% στις κύριες συντάξεις και αντίστοιχα 18% στις επικουρικές συντάξεις όπου χρειαστεί, φέρνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016.

Η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.

Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Στον τομέα των εργασιακών, το υψηλόβαθμο στέλεχος ανακοίνωσε την κατάργηση της προέγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων , αλλά με την διατήρηση του ορίου στο 5% και της προστασίας των 30 εργαζομένων για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Η κατάργηση βέβαια της προέγκρισης ανοίγει το δρόμο για «ευκολότερες» ομαδικές απολύσεις, ενώ ο έλεγχος της διαδικασίας θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Την ίδια στιγμή δεν επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα