Επιστολή Τσακαλώτου για κλείσιμο της αξιολόγησης

Σε πλήρες αδιέξοδο παραμένει η διαπραγμάτευση, με τον Σόιμπλε να απειλεί ευθέως την Αθήνα,ότι το πρόγραμμα είτε θα συνεχιστεί με το ΔΝΤ, είτε θα ακυρωθεί.

Νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ετοιμάζεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών καταθέτοντας τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση .

Η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα αποτελεί την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στις τελευταίες παρεμβάσεις Σόιμπλε, με αιχμή τις δηλώσεις του στο Νταβός, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα νέα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολίασε χθες τις νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που ανέφερε ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου η κυβέρνησή του δεν θα περάσει νέο πρόγραμμα από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα νέα, το οικονομικό επιτελείο στην επιστολή προς τους δανειστές θα παρουσιάζει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά του τρέχοντος προγράμματος, τη μεταμνημονιακή περίοδο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει και τις εναλλακτικές υποπροτάσεις αναλόγως των πιθανών αποκλίσεων από τους στόχους.

Παράγοντες του Μαξίμου εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στο Χίλτον στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για διαβουλεύσεις.

Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου -κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα-, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα