Αφορολόγητο: Τα σενάρια για τη μείωση - Τι απαντά η κυβέρνηση

Φόρο 1.130 ευρώ θα πληρώσει κάποιος που σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα 8.636 ευρώ και καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο, στην περίπτωση που το αφορολόγητο μειωθεί στις 3.500 ευρώ, χωρίς να υπάρξει αλλαγή της υφιστάμενης φορολογικής κλίμακας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση και δεν σχολιάζονται από τους θεσμούς αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο έχει δεχθεί πιέσεις για μείωση του αφορολογήτου από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα κάτω από τις 3.500 ευρώ, μέσω της περικοπής της επιστροφής φόρου από τα 1.900 ευρώ στα μόλις 700 ευρώ.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ ετησίως και θα ήταν συμβατό με τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Κυβερνητικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το CNN Greece περιέγραφαν ως «σπέκουλα» τα συγκεκριμένα σενάρια.
Αφορολόγητο: Τα σενάρια για τη μείωση - Τι απαντά η κυβέρνηση
Μέχρι σήμερα αυτό που είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο είναι ότι το ΔΝΤ ζητούσε ήδη πριν από το καλοκαίρι του 2016 τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των 5.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι της τάξεως του 8%.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ είχε εισηγηθεί πρώτη η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθεια για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με τον οργανισμό να συσχετίζει την περικοπή του αφορολογήτου με τη χορήγηση στοχευόμενη στήριξης στους πιο αδύναμους.

Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα στο όριο του αφορολογήτου θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο. Αυτό διότι η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωνόταν στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

Κατά κάποιους η συζήτηση για αφορολόγητο στα 3.500 ευρώ ουσιαστικά γίνεται για να προετοιμαστεί το έδαφος για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ που είναι και η επίσημη θέση του ΔΝΤ. Όπως τονίζουν το «μαξιμαλιστικό» όριο των 3.500 ευρώ θα καταστήσει διαπραγματευτική επιτυχία ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα. Πάντως, αρμοδίως η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια αυτά.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα