Βόμβες ΔΝΤ: Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για πλεόνασμα 3,5%

Απολύτως διαυγείς έκανε για μια ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τ. Ράις τις απαιτήσεις του Ταμείου σε ότι αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό την στιγμή που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί καλούσε το ΔΝΤ να πάρει τις αποφάσεις του.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέλαβε πως αν επιλεγεί ως μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα», είπε και πρόσθεσε «Εάν επιλεγεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα».

Ο κ. Ράις σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και ερωτηθείς αν θα μετάσχει στη χρηματοδότηση του απάντησε «παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσίευμα που μιλούν για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018 ο Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρέπεμψε εκ νέου στο blog του Πόουλ Τόσμεν για το θέμα.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος και εάν υπάρχει μια ημερομηνία που να αποτελεί το καταληκτικό ορόσημο της αξιολόγησης διότι πέραν αυτής θα υπάρξει θέμα χρηματοδότησης της οικονομίας ο Ράις ήταν σαφής: «Δεν έχω στο μυαλό μου μια ημερομηνία που να αποτελεί καταληκτικό ορόσημο. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης», είπε.

Επίσης είπε πως ακόμη δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για το πότε θα συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αφενός η έκθεση με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και η οποία θα εμπεριέχει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφετέρου  η έκθεση που αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016 (Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

«Δεν έχω ημέρα για το πότε θα γίνει η συζήτηση» , είπε το στέλεχος του ΔΝΤ και προσέθεσε πως ο όγκος των εγγράφων που πρέπει να προετοιμαστούν για να συζητηθούν στο Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλος και ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος.

Ερωτηθείς για το εάν στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα ληφθούν υπόψη και τα πρόσφατα μέτρα για την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους απάντησε μάλλον καταφατικά. «Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι περιεκτική. Θα λάβει υπόψη όλες τις εξελίξεις», τόνισε.

 

 

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα