Δραγασάκης: Αντίστροφη μέτρηση για ολοκλήρωση του Προγράμματος

Προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης θα είναι τόσο η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και η ολοκλήρωση του Προγράμματος, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας απόψε στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε μια χρονιά απαιτητική που μπορεί όμως να αποδειχθεί, ειδικά για την Ελλάδα ένα έτος-ορόσημο για την οριστική μετάβαση από τη μακρά ύφεση στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, «που όλοι έχουμε ανάγκη και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για αυτή» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με την είσοδο στο νέο έτος μετράμε αντίστροφα το χρόνο, για την λήξη του προγράμματος».

Αντίστροφη μέτρηση για ολοκλήρωση του Προγράμματος

Ο κ.Δραγασάκης αφού υπογράμμισε ότι η Γερμάνια αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας στο τομέα του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και υπογράμμισε ειδικότερα ότι με την είσοδο στο νέο έτος μετράμε αντίστροφα το χρόνο, για την λήξη του. «Τυπικά μας απομένουν 18 μήνες, όμως τα πιο κρίσιμα βήματα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες αυτού του έτους. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την έκβαση όλου του Προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ωστόσο ότι δεν εξαρτώνται όλα μόνο από την Ελλάδα. «Δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που τα δημιουργεί η δική μας στάση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επισήμανε ότι τέτοιες διαφορές απόψεων μεταξύ των Θεσμών υπήρξαν και στο παρελθόν, το 2010, το 2011 και μετέπειτα. Και οδήγησαν είτε σε καθυστερήσεις είτε σε εξωπραγματικές απαιτήσεις ή σε ετεροβαρείς συμβιβασμούς σε βάρος της Ελλάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κρίσης. «Πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία να αποτραπεί η επανάληψη των ίδιων λαθών. Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και την αμφισβήτηση της ακεραιότητας, της συνοχής και της προοπτικής της ΕΕ, η έγκαιρη ολοκλήρωση τόσο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και συνολικά του Προγράμματος, δεν είναι προς όφελος μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στις αναγκαίες τομές, ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν «πέρα από τα μνημόνια», ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του Προγράμματος, η έξοδος στις αγορές, η επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης, είναι προϋποθέσεις αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς, για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να εξαλείψουμε τις αιτίες που μας έφεραν στη χρεοκοπία και στην κρίση.

Επιταχυντές, πολλαπλασιαστές, παράλληλες δράσεις

«Η κρίση που ζούμε δεν είναι κυκλικού χαρακτήρα, ώστε με μία ανάκαμψη της οικονομίας να προεξοφλήσουμε την έξοδο από αυτήν. Είναι μια κρίση δομική, του κυρίαρχου παραγωγικού υποδείγματος, αλλά και του συστήματος δικομματικής εξουσίας που λειτουργούσε ως ένα «καρτέλ», καθώς και του πελατειακού μοντέλου διακυβέρνησης», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει βαθιές αλλαγές σε πολλούς τομείς, με τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, με ισχυρή και σύγχρονη παραγωγική και βιομηχανική βάση, νέα καινοτόμα εξωστρεφή και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ριζική αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και του τρόπου διακυβέρνησης και, βέβαια, δραστική μείωση της ανεργίας, δυνατότητες παλιννόστησης των νέων επιστημόνων, στήριξη και ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους.

«Ακόμη λοιπόν και αν όλα εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο και πάλι χρειαζόμαστε κοινωνικούς πολλαπλασιαστές, οικονομικούς επιταχυντές και μια νέα γενιά ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που να θέτουν τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα σύγχρονης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να υλοποιείται και υλοποιείται με συνέπεια, όμως δεν είναι ούτε το τέλος της πολιτικής ούτε το όριό της, τουλάχιστον για αυτήν την κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα για την κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η υλοποίηση, παράλληλα με την εφαρμογή του συμφωνημένου Προγράμματος, όλων εκείνων των αλλαγών και των παράλληλων δράσεων που ενισχύουν την ανάκαμψη της οικονομίας, αποκαθιστούν αδικίες, αμβλύνουν ανισότητες, στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, απελευθερώνουν το κράτος, τους θεσμούς και την κοινωνία από εξαρτήσεις, δουλείες και λογικές του παρελθόντος και «σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η απόδοση του εφάπαξ κοινωνικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή για ένα χρόνο της αύξησης στο ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης».

Βελτίωση επενδυτικού-επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι το 2017 στόχος είναι η βελτίωση αυτή να είναι δραστική.

«Το 2017 θα είναι ένας κρίσιμος χρόνος για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας», είπε ο κ. Δραγασάκης και επισήμανε ειδικότερα ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους. Επισήμανε ακόμη ότι οι τράπεζες αρχίζουν να αντλούν πόρους από τις διεθνείς αγορές και ότι οι καταθέσεις άρχισαν, αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το 2017 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για τη δημιουργία εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. «Διαμορφώνεται, ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που, συμπληρωματικά προς το παραδοσιακό, δημιουργεί εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδοτήσεων, από τη χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι την κεφαλαιακή συμμετοχή σε πρωτοπόρα επιχειρηματικά σχέδια. Σημαντική είναι στον τομέα αυτό η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα συντελούνται ποιοτικές αλλαγές, που αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. «Στη θέση της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης με τις κομματικές εξουσίες επιχειρηματικής τάξης αναδύονται νέες επιχειρηματικές δυνάμεις, που κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους, ιδίως σε τομείς της καινοτομίας και της εξωστρέφειας», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας θα επιταχυνθεί και μέσα από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. «Το νέο, ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή και θα διέπεται από διαφανείς αρχές, κοινές για όλους», είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι στη νέα διακυβέρνηση δεν έχουν θέση πρακτικές του παρελθόντος όταν με πολιτικές παρεμβάσεις, εξασφαλίζονταν εύκολα δάνεια ή χαρίζονταν χρέη «ημέτερων».

«Τώρα, διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η εποχή που κάποιοι είχαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα χρέη τους στο εσωτερικό, δεν μπορεί και δεν θα γίνει πλέον ανεκτή».

Κοινωνικό κράτος

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε προτεραιότητα διαρκείας για την κυβέρνηση τη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους. «Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στον Guardian στοιχεία που δείχνουν την επικίνδυνη μείωση στα χρόνια της κρίσης των δαπανών για τη δημόσια Υγεία. Πράγματι, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας την περίοδο 2009-2014 κατέρρευσαν και από 15,581 δισ. ευρώ το 2009 έπεσαν στα 8,775 δισ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας πτώση 44%, πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης. Έτσι η δημόσια δαπάνη για την Υγεία ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έπεσε μέχρι και στο 4,6% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερβαίνει το 6,5%.

Αυτή η εικόνα είναι σωστή. Λέει, όμως, τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι, παρά τους ασφυκτικούς ακόμα δημοσιονομικούς περιορισμούς, η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε τον τερματισμό της πτώσης και άρχισε τη στήριξη και την ανασυγκρότηση, τόσο του συστήματος Υγείας όσο και συνολικά του Κοινωνικού Κράτους», είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επισήμανε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν φθάνοντας στο 5,1% του ΑΕΠ, ενώ συνολικά ο κοινωνικός Προϋπολογισμός του 2016, ο πρώτος που καταρτίσθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, ήταν αυξημένος κατά 823 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης γίνονται έπειτα από πολλά χρόνια προσλήψεις νέου μόνιμου και προσωρινού προσωπικού, περίπου 10.000, διαφόρων ειδικοτήτων και δόθηκε η δυνατότητα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες να έχουν, για πρώτη φορά, πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα σε 750.000 πολύ φτωχούς πολίτες μας να έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

«Προτεραιότητά μας για το 2017 είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί διαχρονικό έλλειμμα του Συστήματός μας. Ακόμη, από την αρχή του χρόνου επεκτάθηκε και υλοποιείται πλέον πανελλαδικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)», είπε ο κ. Δραγασάκης για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών περιορισμών δημιουργεί θεσμούς κοινωνικής προστασίας που θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί, όπως έγινε σε άλλες χώρες στα χρόνια της ανόδου και τις ευμάρειας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις κεντρικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το 2017 σημειώνοντας ότι στόχος της χώρας και της κυβέρνησης είναι να δράσει η Ελλάδα ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή με ακόμη πιο ενεργητικό τρόπο και έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι η επίλυσή του θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Η Ελλάδα παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας

«Η Ελλάδα, παρά τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε ένα ευρύ τόξο αστάθειας από την Ουκρανία ως τη Βόρεια Αφρική. Βασική προτεραιότητά μας, ως χώρα και ως κυβέρνηση, είναι να ενισχύσουμε το ρόλο αυτόν και να δράσουμε ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή με ακόμη πιο ενεργητικό τρόπο. Οι πολυδιάστατες σχέσεις και οι ιστορικοί δεσμοί με τους λαούς της ευρύτερης περιοχής το επιβάλλουν και το επιτρέπουν», είπε ο κ. Δραγασάκης ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα. «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εφαρμογής του διεθνούς Δικαίου. Είναι και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η επίλυση επομένως του Κυπριακού θα αποτελέσει από πολλές απόψεις μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση σεβόμενη τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του προβλήματος συμμετέχει ενεργά επιτελώντας ρόλο, ενισχυτικό και προωθητικό σε σχέση με τις εν εξελίξει διαδικασίες για μια λύση δίκαιη και λειτουργική που θα έχει βεβαίως την αποδοχή και την έγκριση του κυπριακού λαού», είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το 2017 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη. «Σήμερα, το ζητούμενο δεν είναι λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη για τους λαούς Ευρώπη, μια κοινωνική, δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη», είπε και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα αποκτήσει εκ νέου θελκτικότητα και κοινωνική νομιμοποίηση αν λειτουργήσει ως δύναμη που καταπολεμά τις κοινωνικές, τις φυλετικές και περιφερειακές ανισότητες αντί να τις διευρύνει. «Το προσφυγικό πρόβλημα δεν λύνεται κλείνοντας τα σύνορα, αλλά αναλαμβάνοντας όλοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί», είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επισήμανε ότι η διέξοδος δεν βρίσκεται στην υποχώρηση από τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού αλλά κάνοντας πιο ισχυρή τη δέσμευση μας σε αυτές.

«Εμείς μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα αγωνιστούμε για τη διαμόρφωση μιας νέας, προοδευτικής πλειοψηφίας, στην Ευρώπη και στην κάθε χώρα ξεχωριστά για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο, στη βάση των κοινών προοδευτικών αξιών που θα δώσει νέα ώθηση και αξιοπιστία στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συμβάλει ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα