Στη Βουλή η τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά - Αναστολή για ένα χρόνο. Σε ποια νησιά

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την αναστολή για το 2017 της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία από τη μη αύξηση του ΦΠΑ κατά 30% στις ανωτέρω περιοχές επέρχεται μείωση εσόδων για το 2017 συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, δηλαδή όλων των νησιών που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη, θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία η παρά 4. του άρθρου 21 του ν.2859/200 τροποποιείται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου , οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30% , εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας , προς αγοραστή υποκείμενο ή προς υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικών πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά στα πλαίσια ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά».

 

 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα