Σόιμπλε: Μακρύς ο δρόμος της Ελλάδας - Ντάισελμπλουμ: Όχι σήμερα μεγάλη συμφωνία για το χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει να καταφθάνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Eurogroup  και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να κάνει την εισήγηση του στις 12:15 ώρα Ελλάδος.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται εκτός από την υπογράμμιση της προόδου να γίνει η παρουσίαση των  βραχυπρόθεσμων μέτρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για το χρέος της Ελλάδας.

Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τόνισε: «Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος».

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος, όχι για λύση, αλλά για «επίτευξη προόδου», ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος: «Στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστεί η απόσταση που μας χωρίζει από μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο, θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το μεσοπρόθεσμο και η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συζήτηση των ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει και τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και το 2018».

Δεν θα υπάρξει σήμερα μια σύμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε  το πρωί από τις Βρυξέλλες  ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Ο Iταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς είναι μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα