Ευρωπαίος αξιωματούχος: Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup - Η πρόταση του ESM για το χρέος

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες σε ενημέρωση δημοσιογράφων πως στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα ήδη συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, «αλλά τίποτα περισσότερο».

Δεν αποκλείεται οι υπουργοί να συζητήσουν και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι  ε έχει υπάρξει πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών και πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε κλίμα καλής συνεργασίας, όμως αναγνώρισε πως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

«Ελπίζουμε μέχρι τη Δευτέρα να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών στα περισσότερα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε, αναγνωρίζοντας πως οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν μπορούν να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο και θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», ήτοι η πολιτική συμφωνία στην οποία συχνά αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση.

Ως το ιδανικό σενάριο περιέγραψε μια συμφωνία μεταξύ ελληνικών αρχών, ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.

Κατά τον ίδιο η ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι «ακριβείς λεπτομέρειες» για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους.

Εν το μεταξύ  η Wall Street Journal αποκάλυψε το σχέδιο του ESM για την ελάφρυση του χρέους

Πρόκειται για έκθεση έξι σελίδων, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Σε αυτή αναφέρονται μέτρα τα οποία μπορούν να παρθούν τα επόμενα χρόνια και να μειώσουν το χρέος της χώρας.

Οι προτάσεις του ESM περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λοιπόν, τα παραπάνω θα συμβάλουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο,  αφού θα μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά 21,8% μέχρι το 2060. Δηλαδή από το 176,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, θα μειωθεί βάσει των εκτιμήσεων του ESM στο 155,1% του ΑΕΠ

«Το εν λόγω έγγραφο είναι μια μελέτη, χωρίς ακόμα να έχει την έγκριση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η έκθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο Μηχανισμός στις 25 Μαΐου, ώστε να εργαστεί μεσοπρόθεσμα σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί από τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Εάν τα μέτρα αυτά εγκριθούν, τότε θα εφαρμοστούν μέσα στο 2018

Ειδικότερα ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα – που όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν ήδη καθοριστεί – αυτά θα προβλέπουν μείωση επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια. Παράλληλα προτείνεται η ανταλλαγή επιτοκίων ώστε να εξομαλυνθούν οι πληρωμές χρέους της Ελλάδας και επέκταση ωριμάνσεων σε άλλα δάνεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα