Μοσκοβισί: Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

«Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

«Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε και  υπογράμμισε πως  «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο στους Έλληνες πολίτες και ότι αυτό που θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι να επιβάλλουμε κι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα, ούτε να αποδυναμώσουμε την χώρα, αλλά να ανοίξουμε ένα δρόμο προς την ελπίδα».

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων αρχίζουν να καρποφορούν και πως η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει φέτος και το 2017, αλλά «ακόμη κι αν δεν υπάρχει λιτότητα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική».

Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά».

Για τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε  πως είναι «αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί».

« Ο πρωθυπουργός είναι σε «καλή φόρμα» και ότι «δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα