Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο" υποστήριξε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις τόνισε πως «υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελλάδα» και επανέλαβε πως η χώρα έχει προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις και πως έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι στόχος είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και η διασφάλιση ενός στοχευμένου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως για την ευημερία της χώρας χρειάζεται α) να επικεντρωθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στη στήριξη των πολιτών που κινδυνεύουν να μην καρπωθούν τα οφέλη της ανάπτυξης, β) να βοηθήσουν όλοι στη διάσωση της Ελλάδας, η οποία μπορεί να γίνει θετικό παράδειγμα δημοσιονομικών προσαρμογών, γ) να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και δ) όλο το πολιτικό φάσμα να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερής οικονομικής διακυβέρνησης και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που το χρειάζονται πραγματικά, την κοινωνική ένταξη των πολιτών μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και την επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και των ευκαιριών κατάρτισης, αλλά και τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εξέφρασε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις, άλλα και τη δίκαιη κατανομή των οφελών που θα προκύψουν από την ανάπτυξη στους πολίτες που επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα