Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

Με μεγάλα "αγκάθια" τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για νέα δημοσιονομικά μέτρα αν δεν αλλάξουν οι στόχοι ή αν δεν υπάρξει κάποια γενναία ρύθμιση του χρέους, αρμόδια στελέχη χαμηλώνουν τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

Σήμερα, είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το Euroworking Group και σύμφωνα με πληροφορίες, οι έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν καταλήξει στην ύπαρξη δύο σημαντικών προβλημάτων:

1. Στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, το ΔΝΤ ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους, με την κυβέρνηση να απαντά ότι οι θέσεις της είναι γνωστές και δεν αλλάζουν.

2. Στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το Ταμείο επιμένει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 απαιτούνται νέα μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει, ενώ υπενθυμίζεται ότι και η Κομισιόν θεωρεί πως επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι χωρίς να χρειάζονται νέα μέτρα. Επί της ουσίας, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παρούσα φάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα στην Αθήνα θα μιλήσουν ο κ. Μπ. Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ο κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, και αναμένεται να στείλουν σήμα για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες ακόμα.

Στις 17:00 θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Πιέρ Μοσκοβισί

Συναντήσεις Παυλόπουλου με Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα