Μίνι Eurogroup για την Ελλάδα: Ματαιώθηκε για άλλη ημερομηνία και πόλη

Προς ματαίωση οδηγήθηκε, τελικά, το μίνι Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για αυτή την Παρασκευή στο Βερολίνο, προκειμένου να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη DW,  η σύνοδος ματαιώθηκε ήδη ενώ το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται την αντίδραση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Friedrike von Tiesenhausen ότι «ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί». Την ίδια ώρα, το πρακτορείο MNI αναφέρει ότι «η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία για να αποφευχθεί η προσοχή των ΜΜΕ».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η σύσκεψη των πιστωτών της Ελλάδας με αντικείμενο μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος που θα διαφυλάσσει τις κόκκινες γραμμές του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και, παράλληλα, θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί πριν την 5η Δεκεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του Eurogroup.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του προγράμματος, το γνωστό πλέον Washington Group, επρόκειτο να συναντηθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο, έτσι ώστε να συζητήσουν πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οπως είχε μεταδώσει από το απόγευμα της Τρίτης η «Κ», η συνάντηση προετοιμάζοταν χωρίς, πάντως, να έχει οριστικοποιηθεί. Κατά πληροφορίες, η ευρεία δημοσιότητα του σχεδίου για σύγκληση του Washington Group και οι διαρροές σχετικά με το περιεχόμενό του ήταν οι βασικές αιτίες για την ματαίωσή του. Δεν αποκλείεται, πάντως, η σύγκλησή του να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη συνάντηση θα συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ, έτσι ώστε να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένετο να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ΔΝΤ, επρόκειτο να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι διαρροή του ελληνικού Υπ.Οικονομικών, το βράδυ της Τρίτης, όχι μόνον επιβεβαίωνε τη διεξαγωγή της μίνι Συνόδου αλλά τη χαρακτήριζε ως προγραμματισμένη και σημείωνε ότι θα έχει ως αντικείμενο και το ελληνικό ζήτημα.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα