Ο Αντώνης Λεούσης νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

Το άγχος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων οδήγησε σήμερα σε παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Α. Λεούσης νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ -Ανακωχή με παρέμβαση ΥΠΟΙΚ

Με παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Jaques Le Pape ήρθη το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με το νέο πρόεδρο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά την υπουργοποίηση του Στ. Πιτσιόρλα.

Μετά το χθεσινό επεισοδιακό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, όπου το μέλος του Δ.Σ. Αγγ. Βλάχος ζήτησε διευκρινίσεις για το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, χθες συνεδρίασε το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΠ). Ακολούθησε και επιστολή του υπουργείου Οικονομικών με την οποία άνοιγε ο δρόμος ώστε να αναλάβει και τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης. Στη συνέχεια συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επιβεβαιωθεί και τυπικά η επιλογή του για την αναπλήρωση της θέσης του προέδρου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βλάχος είχε ζητήσει και πέτυχε να δοθεί η συγκεκριμένη επιστολή του υπουργείου με την οποία θα ξεκαθαρίζεται αν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετείται με τον παλαιό νόμο λειτουργίας ή με βάση τον νόμο για το υπερταμείο κρατικών εγγυήσεων. Ο κ. Βλάχος είναι ένα από τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ καθώς οι άλλες δύο θέσεις παραμένουν κενές.

Η κινητοποίηση, που συνδέεται και με την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου του Υπερταμείου, οφείλεται στο γεγονός πως κρίσιμοι διαγωνισμοί παραμένουν στον αέρα. Επιπλέον, με βάση της συμφωνία με τους δανειστές πρέπει εντός των προσεχών ημερών το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει το νέο στρατηγικό σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεων (Asset Development Plan – ADP). Το ADP θεωρείται «καυτό» καθώς θα περιέχει χρονοδιαγράμματα για πώληση του 17% της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,31% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Υπερταμείο, για τις άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, κλπ.

Η καθυστέρηση των τελευταίων εβδομάδων έρχεται, πάντως, να προστεθεί σε σειρά άλλων εμπλοκών με αποτέλεσμα να μετατίθενται χρονικά προς τα πίσω εν εξελίξει διαγωνισμοί.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου συμμετέχουν οι κ.κ. Γεώργιος Σταμπουλής, Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς και Όλγα Χαρίτου από ελληνικής πλευράς, ενώ τους δανειστές εκπροσωπούν ο Γάλλος Jacques Henri Pierre Catherine Le Pape (φωτό) και ο Ισπανός David Vegara Figueras.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της Παρασκευής αποφάσισε επίσης την παράταση μέχρι τις 30 Ιανουαρίου της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εταιρία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ) ενώ θα επιχειρηθεί και η επιτάχυνση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ.

Στον πάγο έως το 2050 τα ακίνητα. Έκθεση - σοκ


Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Οπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Ταμείου, «συνεδρίασε σήμερα υπό τριμελή σύνθεση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και του καταστατικού του.

Όπως προβλέπεται από τις ανωτέρω διατάξεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αντώνης Λεούσης, ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Προέδρου, μετά την από 07/11/2016 παραίτηση του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, λόγω της ανάληψης της θέσης του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από ενδιαφερόμενο επενδυτή, την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ. Ως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 30η Ιανουαρίου 2017.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε, κατ΄ εφαρμογή των όρων της Β' φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας σχετικά με την ΟΛΘ ΑΕ, τη συνέχιση της συμμετοχής καθεμίας από τις RZD και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, αυτόνομα.

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα