Μείωση 26% και κατάργηση επιδομάτων στις νέες συντάξεις σε Δημόσιο, ενστόλους

Ρήτρα-σοκ για μειώσεις κύριων συντάξεων που έχουν εκδοθεί πριν από το νόμο Κατρούγκαλου περιέχει η εγκύκλιος «βόμβα» που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών!

Προβλέπει ότι η σύνταξη όσων αποχώρησαν με καθεστώς αναστολής σύνταξης, πριν από τις 13/5/2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, καθώς και όσων συνταξιοδοτήθηκαν και επανήλθαν στην υπηρεσία μετά τις 13/5/2016, θα επανυπολογιστεί με το νέο νόμο χωρίς να προστατεύονται με την προσωπική διαφορά. Αν δηλαδή η σύνταξή τους είχε καθοριστεί στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη είναι 800 ευρώ, δεν θα έχουν ως προσωπική διαφορά τα 200 ευρώ αλλά η σύνταξή τους θα είναι πλέον 800 ευρώ.

Η εγκύκλιος, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο, εκδόθηκε όμως χωρίς να αναφέρεται στο πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και κυρίως ποιες θα είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, των λειτουργών του Δημοσίου (δικαστών κ.λπ.), των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις.

Ο τρόπος υπολογισμού παραπέμπεται σε άλλη εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας. Ο λόγος για τον οποίο εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων στο Δημόσιο έχει να κάνει με την πίεση που άσκησαν οι δανειστές, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη δυσφορία επειδή ο νόμος ισχύει εδώ και έξι μήνες αλλά δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:

1. Καταργούνται επιδόματα τέκνων για νέες συντάξεις και πλέον θα καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ.

2. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει με τις συντάξεις των «ενστόλων» γιατί παρότι προβλέπει ότι γλιτώνουν το ψαλίδι Κατρούγκαλου όσοι αποχώρησαν μέχρι 30/6/2016, στην πράξη αυτή η πρόβλεψη δεν ισχύει γιατί θα πρέπει να προβλεφθεί και στο νόμο αλλά και κατόπιν γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν θα ισχύσει για όσους αποχώρησαν μέχρι 30/6/2016 και θα εφαρμοστεί για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης ή αποστρατεύονται από 1/7/2016 και μετά.

3. Προβλέπεται συγχώνευση κύριων συντάξεων από το 2017, στο Δημόσιο, με την καταβολή ενιαίου ποσού (άθροισμα) σε όσους λαμβάνουν σήμερα περισσότερες από μία κύριες συντάξεις.

e-typos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα